ČR se staví proti strážcům EU v pásmu Gazy

08.11.2005
Česká republika podle ministra zahraničí Cyrila Svobody nesouhlasí s tím, aby EU prováděla přímo ostrahu hraničního přechodu Rafáh mezi palestinským pásmem Gazy a Egyptem.

Česká republika podle ministra zahraničí Cyrila Svobody nebude souhlasit s tím, aby Evropská unie prováděla přímo ostrahu hraničního přechodu Rafáh mezi palestinským pásmem Gazy a Egyptem. Nemá naopak námitky proti asistenční misi, která by spočívala převážně ve výcviku palestinských pohraničníků a celníků.
Zahájení takovéto bezpečnostní operace bylo dnes v Bruselu předmětem jednání šéfů diplomacií EU, konečné rozhodnutí však nepadlo.

„Budeme zajišťovat odpovědnost třetí strany,“ sdělil vysoký představitel pro zahraniční politiku Javier Solana. Vyjádřil potěšení nad tím, že EU bude mít na Blízkém východě větší bezpečnostní přítomnost než kdy dřív.
„Být strážcem hranice, dokonce tam snad vyslat vojáky a policisty, to není úkol pro EU a nepřichází to v úvahu,“ řekl Svoboda novinářům na okraj zasedání. Domnívá se, že takové práce by se měly ujmout přímo země regionu. „Mírový proces má být v rukou účastníků na místě, především Izraele a Palestinců; unie se nemá co takto angažovat,“ uvedl.

O modalitách bezprecedentní operace EU jednal v neděli s vysokými izraelskými i palestinskými představiteli zmocněnec EU pro Blízký východ Marc Otte. O zapojení unie požádaly oficiálně obě strany. Jde jim o to, aby přechod mohl fungovat, ale zároveň aby nebyl místem, kudy do Gazy proudí zbraně, výbušniny a kontraband.

„Pro nás je klíčové, abychom přispěli k volnému pohybu lidí a také zboží,“ řekla komisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová- Waldnerová. Upřesnila, že úkolem EU by nebylo přímo fyzicky hlídat hranici, ale vycvičit palestinské pohraničníky a celníky a dohlížet na jejich práci. Mluvčí vysokého představitele Javiera Solany naopak jako příklad uvedla, že EU by mohla na přechod dodat skenery, případně s obslužným personálem.

Z těchto výroků je zřejmé, že se zatím přesně neví, jak by mělo zapojení EU vypadat. Svoboda předem odmítá, aby se EU přímo angažovala v terénu.
Ministři dnes schválili vyslání pěti desítek vysokých policejních důstojníků na palestinská území, kteří budou pověřeni výcvikem palestinských policistů; údajně mezi nimi budou i dva Češi. Operace potrvá tři roky a jejím cílem je, aby se palestinská správa mohla do budoucna opírat o spolehlivé a profesionální policejní síly.

Sdílet tento příspěvek