Obchod mezi Británií a EU se v únoru po lednovém propadu zotavil

13.04.2021
Euroskop, ČTK

Obchod mezi Británií a Evropskou unií se po lednovém propadu způsobeném novými pravidly obchodu v únoru zotavil. Vývoz z Británie do EU se zvýšil o 46,6 procenta po lednovém propadu o 42 procent. Dovoz z EU také vzrostl, i když pomaleji. Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se pak v únoru zvýšil proti předchozímu měsíci o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil britský statistický úřad.

Dovoz z EU v únoru vzrostl o 7,3 procenta, zatímco v lednu o 29,7 procenta klesl, upozornil server BBC.

Statistický úřad však upozornil, že navzdory oživení je objem ekonomiky stále o 7,8 procenta menší než loni v únoru, tedy v období před vypuknutím pandemie. Také vývoz do EU, přestože silně oživil, zůstává pod loňskou úrovní.

Britská ekonomika loni klesla kvůli pandemii téměř o deset procent, což byl nejvyšší propad za tři desetiletí a mnohem výraznější sestup, než zaznamenala většina evropských ekonomik. V lednu se hrubý domácí produkt snížil o 2,2 procenta, v únoru se ale zotavil. Růst ve druhém měsíci roku však byl pomalejší než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali se zvýšením HDP o 0,6 procenta.

K ekonomickému růstu v únoru pomohl první růst produkce továren od listopadu, v čele s oživením automobilového průmyslu, který dva měsíce klesal kvůli problémům s dodávkami čipů. Rostly i velkoobchodní a maloobchodní tržby.

Analytici však věří v oživení ekonomiky v letošním a příštím roce díky rychlému okování. V pondělí se v Británii otevřely obchody, které neprodávají nezbytné zboží, a také zahrádky restaurací a hospod. Premiér Boris Johnson věří v uvolnění většiny koronavirových omezení do konce června.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek