Nový slovenský premiér Heger dnes navštíví Česko

15.04.2021
Euroskop, ČTK

Českou republiku dnes navštíví nový slovenský premiér Eduard Heger. Jak je u předních politiků obou zemí zvykem, návštěva bývalého federálního partnera je jeho první zahraniční cestou v nové funkci. Setká se nejprve v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, odpoledne ho pak čeká jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a šéfem Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Hegera do Česka doprovodí podle ředitele hradní diplomacie Rudolfa Jindráka šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok a ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský.

Podle Jindráka bude schůzce s prezidentem dominovat koronavirová krize. Politici ale budou mluvit také o bilaterálních vztazích včetně ekonomické spolupráce po skončení pandemie nebo o regionální spolupráci včetně formátu visegrádské čtyřky, kam kromě ČR a Slovenska patří ještě Polsko a Maďarsko.

Z Lán se Heger přesune na pracovní oběd do Kramářovy vily s Babišem. Řešit budou podle Úřadu vlády podobná témata včetně aktuálního vývoje pandemie, mluvit budou i o regionální a bilaterální spolupráci v oblasti ekonomiky, obrany nebo energetiky. Tématem bude také spolupráce v rámci EU.

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. Krizi odstartoval nákup vakcíny Sputnik V, její dovoz prosazoval navzdory nesouhlasu části koalice hlavně Matovič. Ohledně vakcín opakovaně jednal bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko, který bude i součástí pondělní delegace vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v Moskvě. Hamáček tam chce jednat o případných dodávkách vakcíny proti covidu-19 Sputnik V po jejím schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Setká se s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem, řekl dnes Deníku N Danko. „Mám na starosti to, abych všechny kontakty, které jsem využil pro Slovensko ve vyjednávání o Sputniku, předal i České republice. Právě proto mne oslovil pan ministr vnitra Jan Hamáček,“ řekl Danko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek