Navalného spolupracovníci se obrátili na EU ve věci opozičníkova zdraví

19.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie musí tlačit na Moskvu, aby odsouzenému ruskému opozičníkovi Alexeji Navalnému umožnila ve věznici návštěvu jeho lékaře. V dopise ministrům zahraničí zemí Evropské unie to podle agentury Reuters uvedli spojenci předního kritika Kremlu, který drží protestní hladovku kvůli odpírání adekvátní lékařské péče.

Čtyřiačtyřicetiletý kritik ruského prezidenta Vladimira Putina oznámil koncem března hladovku na protest proti tomu, že mu není umožněna odpovídající lékařská péče při jeho akutních bolestech v zádech a noze.

Zhoršující se zdravotní stav

Navalného spolupracovníci Vladimir Ašurkov a Leonid Volkov vyzvali šéfy diplomacie 27 členských zemí EU, aby opozičníkův zdravotní stav probrali na dnešním summitu. Kopii dopisu má Reuters k dispozici.

„Alexejovi musí být okamžitě vyhověno v jeho oprávněné žádosti na lékaře podle jeho výběru,“ uvádí se v dopise, který obdržely také všechny parlamenty unijních států. Autoři v něm vyjádřili podobné obavy týkající se zdravotního stavu Navalného jako v úterý Navalného manželka, která svého muže navštívila ve vězení. Podle ní má Navalnyj potíže mluvit a čím dál více ztrácí na váze.

„Alexejovo zdraví se neustále zhoršuje. Špatně cítí obě nohy, ale i levou ruku, bolí ho záda a má svalovou ochablost,“ stojí v dopise. „Alexej trpí také horečkami a silným kašlem. Několika jeho spoluvězňům v trestanecké kolonii v poslední době diagnostikovali tuberkulózu,“ dodávají autoři.

„Navalnyj nemá tuberkulózu ani koronavirovou infekci“

Navalnyj se v lednu vrátil do Ruska poté, co se v Německu měsíce zotavoval z otravy, za jejíž příčinu němečtí experti označili nervově paralytickou látku skupiny novičok. Moskva možnost otravy novičokem odmítá.

V únoru byl Navalnyj odsouzen k trestu vězení na dva a půl roku za porušení pravidel jiného podmínečného trestu, který on označuje za politicky motivovaný. Řada západních zemí označila nynější odsouzení za zmanipulované a vyzvala k propuštění Navalného.

Věznice, v níž si Navalnyj odpykává trest, uvedla, že odsouzenému nabízela řádnou zdravotní péči, kterou on však odmítl. Ruská vězeňská správa minulý týden oznámila, že Navalnyj nemá tuberkulózu ani koronavirovou infekci. Lékařské konzilium podle ní označilo zdravotní stav Navalného za uspokojivý.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek