Evropa a Rusko se liší v pohledu na jednání o dohodě s Íránem

03.05.2021
Euroskop, čtk

Evropské mocnosti a Rusko se liší v pohledu na dosažený pokrok při rozhovorech o podmínkách oživení jaderné dohody s Íránem z roku 2015, od níž před třemi lety odstoupily Spojené státy. Zatímco podle Evropy dál chybí dohoda v nejdůležitějších bodech, Moskva očekává úspěch do několika týdnů. Teherán uvedl, že již existuje shoda na zrušení části protiíránských sankcí. Jednání, která diplomaté zainteresovaných stran vedou ve Vídni, byla podle očekávání odročena na pátek, informovala dnes agentura Reuters.

Dohodu, jejímž cílem je zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní, uzavřely s Teheránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Americký prezident Donald Trump od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán následně začal části dohody porušovat.

Současný šéf Bílého domu Joe Biden dal najevo, že se USA k jaderné dohodě opět připojí, ovšem až poté, co se k plnění jejích podmínek opět vrátí íránská strana.

Teherán odmítá jednal s Američany napřímo

K rozhovorům ve Vídni se minulý měsíc sešli zástupci Íránu, Británie, Francie, Německa, Ruska a Číny. S americkými představiteli odmítl Teherán jednat napřímo. Hlavní neshody se týkají toho, jaké sankce budou Spojené státy muset zrušit a jaké kroky bude muset učinit Írán, aby se vrátil k plnění dohody.

„Máme hodně práce a málo zbývajícího času. S ohledem na to jsme tento týden doufali ve větší pokrok,“ sdělili Reuters přední diplomaté ze tří evropských zemí, které se jednání účastní. „Musíme ještě dosáhnout shody v nejdůležitějších bodech. Úspěch není v žádném případě zaručen, není ale nemožný,“ uvedli.

Platnost dohody o monitoringu jaderných zbraní vyprší 21. května

Dodali, že věří v nalezení kompromisu do 21. května, kdy vyprší platnost dohody o monitoringu íránských jaderných zařízení mezi Teheránem a Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan v pátek prohlásil, že vídeňské rozhovory jsou „v nejasném bodě“, tedy že není zřejmé, zda povedou k dohodě.

Strany připouští, že jednání zpomalila

„Neměli bychom očekávat průlom v následujících dnech,“ řekl v sobotu po jednání ruský velvyslanec při MAAE Michail Uljanov s tím, že vyjednavači se znovu sejdou v pátek. „Jednoduše potřebujeme pokračovat v každodenní diplomatické práci a máme všechny důvody očekávat, že konečný výsledek bude úspěšný a že přijde docela brzy, do několika týdnů,“ míní ruský diplomat.

Hlavní íránský vyjednavač Abbás Arákčí v sobotu podle íránských státních médií uvedl, že jednání „přirozeně trochu zpomalilo“, i tak ale postupuje kupředu. Dodal, že diplomaté dosáhli předběžné dohody na tom, že bude zrušena většina sankcí vůči íránským jednotlivcům a institucím. Odstraněny by podle něj měly být i sankce proti bankám, těžebnímu sektoru a dalším odvětvím v Íránu.

„Sankce proti íránskému energetickému sektoru, včetně ropy a plynu, či vůči automobilovému průmyslu, finančnictví, bankovnictví a přístavům, to všechno by mělo být zrušeno na základě dosavadní dohody,“ uvedl Arákčí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek