Kurz nabídl, že Vídeň uspořádá možný summit s Bidenem

03.05.2021
Euroskop, čtk

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v pátečním telefonickém rozhovoru osobně navrhl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že Vídeň uspořádá možný summit s americkým prezidentem Joem Bidenem. S odvoláním na sobotní sdělení Kremlu o tom informovala agentura APA. Podle mluvčího rakouské vlády přišla v telefonátu řeč i na vakcínu Sputnik V proti nemoci covid-19.

„Spolkový kancléř navrhl, aby byla Vídeň brána v potaz jako místo možného rusko-amerického summitu, pokud bude dosaženo shody na jeho konání,“ uvedl Kreml. Kurz podle něj současně přislíbil svou účast na červnovém ekonomickém fóru v Petrohradě, vystoupí na něm prostřednictvím videospojení.

Kromě Vídně se podle APA uvažuje o konání vrcholné schůzky obou prezidentů také v Helsinkách, Ženevě a Dublinu. Ještě před česko-ruskou roztržkou kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 projevovala v tomto ohledu zájem také Praha.

Prezidenti USA a Ruska se naposledy potkali v Helsinkách v roce 2018

Biden nabídnul Putinovi s ohledem na značné napětí ve vztazích obou zemí schůzku ve třetí zemi, podle jeho představ by to mělo být v Evropě. Úřad ruského prezidenta se dosud nevyjádřil, zda Putin pozvání přijme. Bílý dům v pátek podle agentury Reuters oznámil, že rozhodnutí o summitu dosud nepadlo. Naposledy se nejvyšší představitelé obou zemí sešli v roce 2018 v Helsinkách, Spojené státy tehdy zastupoval Donald Trump.

Kurzův mluvčí potvrdil agentuře kancléřovu účast na ekonomickém fóru v Petrohradě. Dodal, že oba činitelé hovořili také o nákupu milionu dávek ruské covidové vakcíny Sputnik V po schválení preparátu Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Dotkli se také tématu Ukrajiny, Běloruska a vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek