EU zvažuje vyslání vojenské výcvikové mise do Mosambiku

07.05.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie zvažuje vyslat vojenskou výcvikovou misi do Mosambiku, která by měla pomoci tamní vládě čelit povstalcům. Portugalsko již jednotky do své bývalé kolonie vyslalo. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Mosambická vláda bojuje v severní provincii Cabo Delgado od roku 2017 s islamistickými povstalci. Od té doby v oblasti bohaté na naleziště plynu a sousedící s Tanzanií zahynulo asi 2500 lidí a domovy opustilo na 700.000 obyvatel.

Mosambik loni adresoval unii žádost o pomoc s výcvikem své armády bojující proti rebelům. Borrell tehdy uvedl, že rozhodnutí je třeba učinit rychle. Ministři obrany členských zemí o tématu ve čtvrtek vedli debatu, rozhodnutí ale nepřijali.

Mosambik žádal o pomoc s výcvikem svých sil proti rebelům

„Mosambická vláda žádala pomoc, pokusíme se vyslat výcvikovou misi (…), abychom zabránili zhoršování bezpečnostní situace,“ řekl Borrell. Na dotaz, zda by jednotky mohly vyrazit do Mosambiku ještě do konce tohoto roku, šéf evropské diplomacie odpověděl, že tato lhůta je příliš dlouhá a že by EU měla reagovat rychleji.

„Pokud nejsme schopni vyslat misi do konce tohoto roku, nepovažoval bych to za dobrý výsledek. Doufal bych, že to bude dříve,“ řekl novinářům.

Případná operace by byla podobné povahy jako mise v Sahelu

Podle něj by mise měla podobný charakter jako angažmá EU v západoafrickém Sahelu, kde unijní experti od roku 2014 poskytují výcvik a poradenství armádě Mali v boji s islamisty.

Řekl také, že mise v Mosambiku by v případě schválení byla vojenská spíše než civilní. Příslušníci armády členských zemí by tedy do jihoafrické země vyslali vojenské instruktory. Evropští vojáci by rovněž museli být připraveni sami sebe střežit před nepřátelskými útoky.

Portugalsko již nabídlo svoje zapojení

„Portugalsko již nabídlo, že dá k dispozici polovinu personálu a vyslalo vojenské instruktory. To je však třeba chápat jako předvoj, který bude integrován do unijní výcvikové mise, pokud bude nakonec odsouhlasena,“ řekl Borrell. „Politická vůle tu je.“

Od roku 2007 disponuje sedmadvacítka bojovými skupinami o 1500 vojácích, které mohou být nasazeny do 120 dnů. Dosud ale nikdy využity nebyly.

EU rovněž uvažuje o vytvoření sil rychlé reakce o přibližně 5000 vojácích, kteří budou moci zasáhnout v případě mezinárodních krizí. Plány jsou ale teprve v počáteční fázi a takovéto jednotky by nebyly připraveny k vyslání do Mosambiku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek