Breton: EU zatím neprodloužila kontrakt na dodávky vakcín od firmy AstraZeneca

10.05.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie zatím neprodloužila kontrakt na dodávky vakcín proti covidu-19 od britsko-švédské farmaceutické společnosti AstraZeneca, který skončí v červnu. Uvedl to v neděli eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Evropská komise před dvěma týdny firmu AstraZeneca zažalovala za nedodržení kontraktu. Firma podle komise nedokázala přijít se spolehlivou strategií, která by zajistila včasné doručení vakcín

„Neobnovili jsme tento kontrakt pro období po červnu. Uvidíme, co se bude dít,“ řekl Breton francouzské rozhlasové stanici France Inter. Ke kvalitě vakcíny od AstraZeneky se nicméně vyjádřil pozitivně, je to podle něj „velmi dobrá očkovací látka“.

Problémy s dodávkami preparátu od AstraZeneky byly od začátku roku hlavní příčinou pomalého rozjezdu očkování v zemích EU. Firma v prvním čtvrtletí dodala státům zhruba 30 milionů dávek, slíbila ovšem téměř čtyřikrát tolik. Od dubna do června pak plánuje doručit 70 milionů místo očekávaných 180 milionů.

V sobotu Evropská komise schválila smlouvu na nákup až 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19, kterou společně vyvinuly firmy Pfizer a BioNTech. Breton upozornil, že náklady na novou objednávku by mohly být o něco vyšší než při nákupu dřívější verze vakcíny. Zvýšení cen u druhé generace vakcín lze podle něj ospravedlnit dodatečnými náklady na výzkum a potenciálními úpravami výrobních linek, napsala agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek