Portugalsko pošle další vojáky do Mosambiku, který čelí útokům islamistů

11.05.2021
Euroskop, ČTK

Portugalsko vyšle do Mosambiku, který bojuje s islamistickými ozbrojenci na severu země, několik desítek dalších vojáků a armádních instruktorů. Dohodli se na tom ministři obrany obou zemí, kteří v pondělí podepsali smlouvu o spolupráci. V africké zemi by tak mělo působit 80 příslušníků portugalské armády, uvedla agentura AP. Vyslání kontingentu o 200 až 300 mužů zvažuje i Evropská unie.

Dohoda o spolupráci platí do roku 2026, měla by pomoci zlepšit výcvik mosambické armády. „Přidali jsme významný projekt výcviku mosambických speciálních sil, který povede k zčtyřnásobení počtu portugalských vojáků spolupracujících se svými mosambickými kolegy,“ uvedl portugalský ministr obrany Joao Gomes Cravinho.

Mosambik bojuje s islamistickými povstalci v provincii Cabo Delgado od roku 2017. „Naše země čelí útokům ze zahraničí a ze strany teroristů,“ uvedl mosambický ministr obrany Jaime Bessa Neto. Podle něj v průběhu střetů zahynulo na 2000 osob a přes 800.000 lidí muselo opustit své domovy.

Kvůli špatné bezpečnostní situaci na konci dubna pozastavila v provincii Cabo Delgado, kde jsou velká naleziště zemního plynu, své investiční projekty francouzská společnost Total.

S výcvikem mosambické armády by mohla pomoci i Evropská unie. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell minulý týden uvedl, že členské země jednají o tom, že by do africké země vyslaly misi čítající 200 až 300 mužů. Většina z nich by byli zřejmě vojáci. Nad misí ale ještě mezi členskými zeměmi nepanuje úplná shoda. Borrell včera přiznal, že rozhovory pokračují pomalu, uvedla stanice Deutsche Welle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek