Do Česka příští týden přijede srbský prezident Vučić

14.05.2021
Euroskop, ČTK

Příští týden do České republiky přijede srbský prezident Aleksandar Vučić, v úterý se na Pražském hradě setká s českým prezidentem Milošem Zemanem. ČTK to ve čtvrtek řekl mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček. V plánu je bilaterální jednání obou hlav států nebo státní oběd. Půjde o první oficiální návštěvu na prezidentské úrovni v ČR od začátku pandemie.

„Proběhne slavnostní ceremoniál, bilaterální jednání, setkání se zástupci médií, kdy zazní prohlášení prezidentů, následně pak státní oběd,“ uvedl Ovčáček.

Zeman minulý týden srbskému magazínu CorD Magazine řekl, že mezi hlavními tématy diskuse budou bilaterální vztahy s důrazem na ekonomické vazby a podporu vzájemných investic. „Samozřejmě se dotkneme problému globální pandemie koronaviru. V této souvislosti bych si rád vyslechl srbské zkušenosti s úspěšným očkovacím programem,“ řekl Zeman podle webu Pražského hradu.

Dalším bodem jednání bude otázka budoucího rozšiřování Evropské unie a související situace v regionu západního Balkánu. Dá se tak očekávat, že zazní i otázka uznání Kosova. Zeman při své návštěvě Bělehradu v roce 2019 řekl, že by Česko mělo uznání nezávislého Kosova vzít zpět.

„Uznání nezávislého Kosova stále považuji za chybu, a jak jsem zmínil v Bělehradě v září 2019, diskutoval jsem o této otázce s nejvyššími ústavními činiteli své země. Oni však můj názor nesdílejí, a jelikož žijeme v demokracii, musím respektovat jejich většinový názor,“ řekl nyní srbskému magazínu.

Srbsko – kandidát členství v EU od roku 2012

Vučić Česko v minulosti navštívil jako premiér v roce 2014. Ve funkci prezidenta, kterým se stal v květnu 2017, byl v Praze na pracovní návštěvě na podzim 2019, kdy se zúčastnil jednání visegrádské skupiny (ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko).

Zeman naopak byl v Srbsku jako hlava státu v roce 2019 na oficiální návštěvě a v dubnu 2014 na státní návštěvě. Do země se také vydal jako premiér, v lednu 2002 na oficiální návštěvu Srbska a o sedm měsíců za českými vojáky, kteří působili v misi KFOR v Kosovu.

V Srbsku byl už letos premiér Andrej Babiš (ANO) i tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Oba podpořili přijetí Srbska do Evropské unie. Petříček při své březnové cestě označil spolupráci se západním Balkánem a jeho budoucí integraci do EU za jednu z priorit české zahraniční politiky. Srbsko získalo status kandidáta členství v EU v roce 2012. První kapitoly přístupových rozhovorů s ním unie otevřela o tři roky později.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek