Španělsko a EU vyzvaly Maroko k přísnější ostraze hranice kolem Ceuty

19.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Maroko včera povolalo ke konzultacím svou velvyslankyni v Madridu. Země zároveň čelila výzvám představitelů Španělska a Evropské unie, aby lépe kontrolovala svou hranici u španělského města Ceuta, kam v posledních dvou dnech dorazily tisíce migrantů. Jejich příchod usnadnil přístup marocké policie, která polevila v ostraze hranice, uvedl včera španělský tisk. Město navštívil premiér Pedro Sánchez, který slíbil rychlé obnovení pořádku.

Krátce před povoláním do vlasti se s marockou velvyslankyní setkala španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová. „Připomněla jsem jí, že ostraha hranice byla a musí být odpovědností, kterou sdílí Španělsko s Marokem,“ uvedla po setkání ministryně. Ta také diplomatce vyjádřila znepokojení nad událostmi v posledních dvou dnech v Ceutě.

Nejhorší diplomatická krize mezi zeměmi za posledních deset let

Marocké ministerstvo zahraničí uvedlo, že povolalo velvyslankyni v Madridu ke konzultacím, aniž uvedlo podrobnosti. K obdobnému kroku se Rabat naposledy odhodlal v roce 2007 na protest proti návštěvě španělského královského páru v Ceutě a Melille. Podle agentury EFE odjezd velvyslankyně představuje nejhorší diplomatickou krizi ve vztazích obou států za posledních deset let.

První místopředsedkyně španělské vlády Carmen Calvová včera označila události v Ceutě za napadení španělských hranic. Kritiku od tří největších španělských opozičních stran si včera vysloužil ministr vnitra. Podle nich nebyl schopen ubránit španělské hranice. Před marockým velvyslanectvím v Madridu včera demonstrovalo několik stovek lidí, kteří označovali události v Ceutě za „invazi“.

Ceutu včera odpoledne navštívil premiér Sánchez. Uvedl, že jeho vláda bude trvat na hlídání hranice za všech okolností. Kabinet dnes schválil také dotaci marockému ministerstvu vnitra ve výši 30 milionů eur (zhruba 800 milionů korun). Peníze mají jít na potírání nelegální migrace.

8000 lidí za 24 hodin

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová včera vyzvala k nalezení společného řešení. „Teď je nejdůležitější, aby se Maroko i nadále snažilo zamezit nelegálnímu vycestování (z jeho území),“ uvedla včera komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell dodal, že prioritou je zabránit úmrtím a návrat k normálu v Ceutě.

„Domnívám se, že je velice důležité, aby se Španělsko a Maroko společně dohodly na uklidnění situace,“ uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric.

Španělské ministerstvo vnitra včera odpoledne uvedlo, že do Ceuty přišlo za posledních 48 hodin nejméně 8000 lidí. To je několikrát více než za celý loňský rok. Mnozí z nich hranici mezi Španělskem a Marokem přeplavali. Zhruba polovina lidí byla již vyhoštěna do severoafrického státu. Španělské úřady také oznámily výrazné posílení počtů příslušníků policie ve městě.

Zintenzivnělá ostraha hranice

Podle agentury EuropaPress i místního tisku v Ceutě se včera odpoledne marocká ostraha hranice zintenzivnila. Tím se také snížil počet lidí, kteří přicházejí na španělské území.

Podle španělského tisku usnadnil masivní vlnu migrantů výrazný pokles ostrahy hranice ze strany Maroka. S tím souhlasí i odborníci oslovení agenturou AFP. Mezi Madridem a Rabatem v současnosti panuje napětí, protože španělské úřady poskytly pod falešnou identitou lékařskou péči lídrovi separatistické organizace Polisario Ibráhímovi Ghálímu. Ten vede povstalce na Západní Sahaře usilující o nezávislost na Maroku, které už v roce 1991 slíbilo uspořádat referendum o sebeurčení této oblasti, ale zatím se tak nestalo. Ghálí (73) byl minulý měsíc přijat do nemocnice v severošpanělském městě Logroňo kvůli covidu-19. Maroko v reakci uvedlo, že počínání Španělska narušuje dobré sousedské vztahy.

Madridský trestní soud včera oznámil, že proti Ghálímu bylo obnoveno vyšetřování kvůli zločinům proti lidskosti. Trestní oznámení proti němu podalo před několika lety sdružení, jež se zabývá dodržováním lidských práv v Západní Sahaře. Ve Španělsku politik čelí také podezření z týrání a mučení.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek