Švýcarsko ukončilo jednání o rámcové smlouvě s Evropskou unií

27.05.2021
Euroskop, ČTK

Švýcarsko včera po sedmi letech oficiálně ukončilo jednání s Evropskou unií o rámcové smlouvě. Dalo tak najevo, že si nepřeje užší vazby s evropskou sedmadvacítkou, informovala agentura Reuters. Smlouva měla zajistit právní rámec pro účast Švýcarska na jednotném evropském trhu a zavést mechanismus pro urovnávání sporů. Evropská komise nad ukončením jednání vyjádřila politování.

Švýcarský prezident Guy Parmelin v neděli o dohodě jednal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Podle listu Le Monde však Švýcarsko a EU nenašly shodu v zásadních bodech, jakými jsou platy, volný pohyb osob nebo státní dotace.

Švýcarská vláda v prohlášení uvedla, že včera „přijala rozhodnutí nepodepsat dohodu a sdělila toto rozhodnutí EU“. „Tím se uzavírají jednání o návrhu (smlouvy) InstA,“ cituje ze švýcarského prohlášení agentura Reuters.

Evropská komise ihned vyjádřila politování nad rozhodnutím švýcarské vlády a uvedla, že tento krok zabrání modernizaci vzájemných vztahů a účasti Švýcarska na jednotném trhu EU. V prohlášení také Evropská komise připomněla, že dohoda o volném obchodu začala platit před 50 lety a není dostačující pro obchodní vztahy, které by včera Švýcarsko a EU mohly mít.

Ukončení jednání nebude mít zprvu nijak viditelné důsledky, uvádí agentura DPA. Mezi oběma zeměmi bude nadále platit volný pohyb zboží a osob, unie chce ale okamžitě ukončit například automatické uznávání švýcarských certifikátů farmaceutických výrobků. Zastaví se také jednání o přístupu Švýcarska na evropský trh s elektřinou, doplňuje DPA.

EU je pro Švýcarsko největším obchodním partnerem, na unijní trh směřuje 48,2 procent švýcarského exportu. Alpská země je silně závislá také na dovozu ze zemí EU, který činí 66,3 procent celkového importu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek