Nasycení Evropské unie se blíží

11.11.2005

Nová strategie rozšiřování EU, která byla tento týden spolu s hodnotícími zprávami kandidátských zemí představena Evropskou komisí, zahrnuje pouze balkánské země a Turecko. Podle evropského komisaře Rehna se blíží dosažení absorpční kapacity EU.

Nová strategie rozšiřování EU, která byla tento týden spolu s hodnotícími zprávami kandidátských zemí představena Evropskou komisí, zahrnuje pouze balkánské země a Turecko , zatímco další státy, které by se rády ucházely o členství v Evropské unii nejsou prozatím v aktuální strategii zmiňovány. Strategie vychází ze tří zásad: dostát závazkům EU, pokud jde o rozšíření, uplatňovat spravedlivě a přísně příslušná kritéria a o rozšíření lépe informovat. Zároveň ze zprávy vyplývá, že se blíží dosažení absorpční kapacity EU, což by bylo nepříznivé pro některé země východní Evropy, například Ukrajinu.

Ve zprávě jsou nejvíce zmiňovány Chorvatsko a Turecko. Report uvádí, pokud tyto obě kandidátské země splní přísná kritéria pro přistoupení, Evropská unii splní závazky, ke kterým se zavázala. Vztahy EU s Chorvatskem a Tureckem postoupily do nové fáze dne 3. října, kdy byla zahájena jednání o přistoupení. Jednání se budou opírat o výsledky každé země a jejich tempo bude záviset na pokroku při plnění podmínek členství.

Ostatním zemím západního Balkánu navrhuje Komise plán směřování k EU, který by stanovil jednotlivé fáze a související podmínky. Zásadním krokem na této cestě je uzavření dohody o stabilizaci a přidružení (DSP) s EU. Albánii se již otevírá možnost uzavřít vyjednávání o této dohodě, neboť již dostatečně pokročila v budování kapacity pro její provádění. Srbsko a Černá hora jednání o DSP právě zahájily a Bosna a Hercegovina začnou vyjednávat v blízké budoucnosti. Pro Makedonii, která již jednání o Stabilizační a asociační smlouvě uzavřela Komise navrhuje „status kandidáta“.

Status kandidátské země je politickým uznáním užšího vztahu s EU, ale neznamená, že země může automaticky zahájit jednání o členství v EU. K tomu musí daná země příslušnou měrou plnit obecná kritéria členství. Zejména musí splňovat politická kritéria, včetně případné plné spolupráce s mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii.

Součástí strategie je také apel Evropské komise na vyšší informovanost o náročných úkolech spojených s přistoupením. EU musí podle zprávy nadále přísně vyžadovat plnění platných kritérií a zároveň spravedlivě odměňovat jednotlivé země za dosažený pokrok. Země, které mají o přistoupení zájem, mohou postoupit do další fáze jen tehdy, když splní všechny její podmínky. Komise bude těmto zemím pomáhat a bude sledovat, jakého pokroku dosahují.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn nyní vyzívá členské státy Evropské unie, aby se pokusily vypořádat s nastalou situací a negativním veřejným míněním, které zřejmě ještě přiživí vstup Rumunska a Bulharska v roce 2007 do Evropské unie a které je nyní hlavní překážkou jejího dalšího rozšiřování. Dalším problémem pro budoucí rozšíření je nedostatečné institucionální ošetření. Schválená a nyní platná Nicejská smlouva připravila pravidla fungování Evropské unie 27 (25 plus Rumunsko a Bulharsko). Odmítnutá evropská ústavní smlouva již počítala s vyšším počtem členských států a jejich zastoupením v evropských institucích.

Další informace o rozšiřování unie lze nalézt na internetových stránkách Evropské komise http://europa.eu.int/comm/enlargement/index_cs.html .

Sdílet tento příspěvek