O víza do Británie teď žádá podstatně více lidí z Hongkongu než z EU

28.05.2021
Euroskop, ČTK

O pobytová víza v Británii za letošní první čtvrtletí požádalo šestkrát více obyvatel Hongkongu než lidí z Evropské unie. Vyplývá to ze včera vzveřejněných údajů observatoře pro migraci při britské Oxfordské univerzitě. Británie přijala nová pravidla pro imigraci v době, kdy se v bývalé britské kolonii Hongkongu stupňuje vliv Pekingu. Vztahy s evropskou sedmadvacítkou zkomplikoval a volný pohyb osob ukončil definitivní odchod Británie z EU ke konci loňského roku, píše Reuters.

Za první tři měsíce letošního roku požádalo 34.300 obyvatel Hongkongu o možnost přestěhovat se do Británie. Za stejné období přišlo od obyvatel EU 5354 žádostí, uvádí observatoř. Více než polovinu evropských žádostí podali pracovníci, kteří v Británii již v minulosti pracovali, ale v zemi v současnosti nežijí. Tisícovka zájemců z EU žádá o dlouhodobá pracovní víza, zbytek jsou dlouhodobá turistická víza.

Nízký počet víz pro obyvatele EU za první čtvrtletí observatoř vysvětluje uspíšením stěhování do Británie před 31. prosinec, aby se zájemci vyhnuli poplatkům za nově zavedená správní řízení a byrokratických průtahům. Dalším faktorem je i všeobecně snížená mobilita kvůli pandemii covidu-19, britská uzávěra a rostoucí míra nezaměstnanosti.

Hongkong byl britskou kolonií až do roku 1997, kdy se po sto letech vrátil pod správu Číny. Počet žádostí o víza z Hongkongu prudce vzrostl po britském oznámení, že od 31. ledna usnadní imigraci pro držitele speciálních britských zámořských pasů. Británie jich ještě za koloniální vlády vydala na tři miliony a doufá, že teď do Británie dorazí až 300.000 kvalifikovaných obyvatel Hongkongu. Hongkongský zájem o stěhování do Británie podpořil také přísnější zákon zavedený Pekingem, který tvrdě dopadá zejména na disent, doplňuje Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek