Netanjahu uvedl, že je kvůli Íránu připraven riskovat napětí ve vztazích s USA

02.06.2021
Euroskop, ČTK

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý řekl, že je ochoten riskovat, že bude mít jeho země napjaté vztahy se Spojenými státy, pokud to povede k neutralizaci jaderných schopností Íránu. Informovala o tom agentura AP. Připomněla přitom, že pouhých 11 dní po skončení bojů s Hamásem je v sázce Netanjahuovo premiérské křeslo. Možnost, že se Íránu podaří vyrobit jadernou zbraň, podle Netanjahua pro Izrael nadále představuje nejvýznamnější hrozbu. Premiér v této souvislosti zdůraznil, že Izrael je připraven jadernému vyzbrojení Íránu zabránit i za předpokladu, že se Spojeným státům a dalším světovým mocnostem podaří oživit jadernou dohodu s Teheránem z roku 2015.

Od dohody, jejíž součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu, před třemi lety jednostranně odstoupil bývalý americký prezident Donald Trump, který zároveň obnovil proti Íránu sankce. Teherán pak začal dohodu porušovat. Nový americký prezident Joe Biden dal najevo, že se USA k dohodě znovu připojí, pokud ji začne Írán opět dodržovat. O možnostech oživení dohody zástupci signatářských zemí v posledních týdnech jednají ve Vídni. Netanjahu dohodu ostře kritizuje s tím, že nemá dostatek pojistek, jež by znemožnily Íránu vyrobit jadernou zbraň. Izrael zároveň chce, aby se dohoda věnovala i íránské podpoře ozbrojených milic na Blízkém východě a íránskému balistickému programu. Írán naopak tvrdí, že jeho jaderný program je mírový a obnovit dohodu chce beze změn. Teherán v minulosti obvinil Izrael z atentátu na íránského jaderného vědce a sabotáží íránských jaderných zařízení.

„Pokud bychom si museli vybrat a doufám, že se tak nestane, mezi napětím ve vztahu s naším velkým přítelem Spojenými státy a odstraněním existenční hrozby, tak odstranění existenční hrozby zvítězí,“ uvedl Netanjahu při ceremoniálu u příležitosti jmenování nového šéfa izraelské rozvědky Mossad Davida Barney. Ten uvedl, že snem Íránu je vyrobit jadernou zbraň, přestože nyní jedná o oživení jaderné dohody. „Naše bezpečnostní výzvy jsou obrovské a na začátku seznamu je Írán,“ řekl Barnea. „Musí se to říct nahlas a jasně: Írán se i v této chvíli snaží splnit si svůj jaderný sen pod rouškou mezinárodní ochrany,“ dodal.

Nejnovější vývoj zároveň přichází v době křehkého příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, jež ovládá Pásmo Gazy. Hamás, který Izrael, USA a EU považují za teroristickou organizaci, každý rok od Íránu dostává vojenskou pomoc v hodnotě milionů dolarů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek