EU zařadí Japonsko na seznam bezpečných zemí, s Británií zatím počká

03.06.2021
Euroskop, ČTK

Velvyslanci zemí Evropské unie se ve středu rozhodli v příštích dnech přidat Japonsko na seznam několika málo světových zemí, ze kterých je možné přijet na území evropského bloku i za účelem turistických cest. Britským cestovatelům se však unijní země chystají dveře pootevřít nejdříve v polovině června, napsala agentura Reuters s odkazem na své zdroje.

EU nyní členským státům doporučuje postupně omezovat restrikce pro osoby přijíždějící ze sedmi zemí, a to z Austrálie, Izraele, Nového Zélandu, Rwandy, Singapuru, Jižní Koreje a Thajska. Jednotlivé evropské země se však mohou nadále rozhodnout vyžadovat od cestovatelů po příjezdu například negativní test nebo karanténu.

Unie v květnu zmírnila kritéria, na jejichž základě jsou země přidávány na seznam těch s povolenými turistickými cestami. Původně musela třetí země vykazovat méně než 25 infikovaných na 100.000 obyvatel, nyní je to již 75.

Británie přitom upravené podmínky splňuje, nicméně setrvává mimo seznam kvůli rostoucímu počtu nových případů, který odborníci přičítají zejména nové variantě poprvé objevené v Indii, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) nově nazývá delta. Výskyt této verze viru se tam minulý týden zdvojnásobil a vláda již varovala, že vzhledem k nynějšímu vývoji není jisté, zda země bude moci přikročit k rozvolňování podle původního plánu, který počítal se zrušením většiny restrikcí od 21. června.

Evropští diplomaté nyní podle Reuters říkají, že by se Británie mohla dostat na seznam bezpečných zemí v polovině měsíce, záleží však na vývoji šíření nákazy.

EU sestavuje seznam bezpečných zemí ve snaze zavést jednotný přístup členských států ke třetím zemím. Francie a Německo ale například zavedly povinnou karanténu pro návštěvníky z Británie a Rakousko jim vstup zakázalo úplně. Portugalsko a Španělsko jim naopak dveře otevřely. ČR vyžaduje pro přijíždějící z Británie negativní testy.

Spojené království přitom svoje občany odrazuje od cest do všech zemí EU kromě Portugalska, cestující z této jihoevropské země se pak jako jediní nemusí po vstupu do Británie uchýlit do karantény.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek