EU podle Borrella brzy schválí další sérii sankcí proti Barmě

04.06.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie v nadcházejících dnech schválí další, už třetí sérii sankcí proti vojenské vládě v Barmě. Agentuře Reuters to ve čtvrtek při návštěvě Indonésie řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Podle něj na sankční seznam přibudou zástupci junty, která se k moci dostala po převratu z 1. února. Prezident Mezinárodního výboru Červeného kříže Peter Maurer včera při jednání se šéfem barmské vojenské vlády žádal, aby se Barma více otevřela humanitárním pracovníkům.

„Připravuje se třetí série sankcí, které budou schváleny v nejbližších dnech a které se zaměří na představitele vojenské junty a také na subjekt, který reprezentuje ekonomické zájmy armády,“ řekl Borrell.

Evropská unie zatím sankcemi potrestala 21 osob, které se podle ní podílely na násilném potlačování demonstrací proti vojenské vládě. Země EU také mají zákaz vyvážet do Barmy zbraně.

Čelný představitel Mezinárodního Červeného kříže Maurer při jednání s generálem Min Aun Hlainem, který se po převratu postavil do čela země, zdůraznil, že Barmánci potřebují pomoc a ochranu. Maurer žádal o lepší přístup humanitárních organizací do oblastí konfliktu a také o obnovení možnosti pro pracovníky Červeného kříže navštěvovat vězně. Agentura Reuters podotkla, že Maurer je zatím nejvýše postavený představitel mezinárodní organizace, který se vydal do Neipyijta, aby se tam setkal se šéfem barmské junty. Hlainovi oponenti tvrdí, že by generálovi mělo být upřeno mezinárodní uznání.

Barmská armáda provedla 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách, v nichž s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž zahynulo přes 800 lidí. Barmské bezpečnostní složky k potlačení protestů opakovaně použily vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, ale i ostrou palbu. Tisíce lidí byly zatčeny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek