Čína odsoudila konzuláty USA a EU v Hongkongu za připomínku výročí Tchien-an-men

07.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Čínské úřady kritizovaly Spojené státy a Evropskou unii, že pracovníci jejich konzulátů v Hongkongu zapálili v pátek večer svíčky v připomínce krvavého potlačení prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men ze 4. června 1989. Ze strany USA a EU jde podle Číny o „neobratné politické divadlo“ s cílem destabilizovat Hongkong, který je poloautonomním čínským územím.

„Jakékoli pokusy zneužít Hongkong k sabotážním aktivitám proti pevninské Číně jsou naprosto nepřijatelné,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí úřadu čínského ministerstva zahraničí v Hongkongu. „Znovu vyzýváme orgány zemí, kterých se to týká, aby se přestaly vměšovat do záležitostí Hongkongu a vnitřních záležitostí Číny obecně a nezahrávaly si s ohněm,“ dodal.

Připomenutí výročí svíčkami

Svíčky byly v pátek večer zapáleny za okny budovy amerického konzulátu, který se nachází v těsné blízkosti sídla propekingské správkyně Hongkongu Carrie Lamové, a také za okny konzulátu EU. Obě tyto diplomatické mise rovněž zveřejnily fotografie svíček na sociálních sítích.

Obyvatelé Hongkongu si v posledních 30 letech události ze 4. června každoročně připomínali masovými shromážděními při svíčkách. Loni a letos úřady ale vzpomínkové akce zakázaly, což zdůvodnily opatřeními proti šíření koronaviru. Hongkongská policie rovněž uzavřela přístup do Victoria Parku v centru Hongkongu, kde se vždy lidé na vigilii scházeli.

Davy lidí se proto v pátek večer poklidně shromáždily v okolí Victoria Parku, kde vzdali hold těm, kdo při demonstracích v Pekingu před 32 lety zemřeli. Další v ulicích i v oknech domů zapálili svíčky či rozsvítili svítilny na svých telefonech.

Potlačení demokratických reforem

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná tisíce studentů i dalších občanů. Úřady následně po celé zemi pozatýkaly více než 1600 lidí, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi.

Bývalá britská kolonie Hongkong se vrátila pod čínskou správu v roce 1997. V současné době je Hongkong spravován podle principu jedna země, dva systémy, což má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady. Peking ale tyto svobody postupně omezuje.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek