Barroso je v otázce dosažení světové obchodní dohody skeptický

14.11.2005
Předseda Evropské komise naléhá na světové státy, aby na prosincovém summitu Světové obchodní organizace (WTO) učinily stejně jako EU velké kompromisy. Zároveň při své návštěvě Paříže nabídl nepokoji postižené Francii pomoc ve výši 50 milionů eur.

Předseda Evropské komise José Barroso se při své nedělní návštěvě Francie vyjádřil značně pesimisticky k možnosti uzavření nové obchodní dohody na prosincovém summitu Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu. Pro rozhlasovou stanici Europe 1 uvedl, že „pokud ostatní neprojeví ochotu ke kompromisu, žádná dohoda nebude“. Má na mysli především USA a Brazílii.

Jednání podle něj musí probíhat ve znamení kompromisů, které musí kromě Evropské unie učinit i další státy. EU je podle něj připravena přijít se značně kompromisním návrhem, ale to neznamená, že bude dosaženo dohody. Vina za případný krach jednání tak podle něj poté nemůže být svalována na stranu EU.

Vyjednávači stále nejsou schopni se dohodnout na společném návrhu nové světové obchodní dohody. V sobotu jednal například v Římě komisař EU pro obchodní záležitosti Peter Mandelson s brazilským ministrem zahraničí Celsem Amorimem. Své rozhovory označili za prospěšné, ale přiznali, že průlomu se jim dosáhnout nepodařilo.

Hlavním problémem zůstávají nadále evropské subvence pro zemědělský sektor, které označují zejména Spojené státy, Brazílie a Austrálie za příliš vysoké. Ústupky navržené Evropskou unií jsou podle kritiků nedostatečné. EU tvrdí, že učinila maximum s ohledem na odpor některých členů v čele s Francií, kteří podstatnější snižování zemědělských subvencí nadále odmítají. EU naopak zase žádá od rozvojových zemí odstranění bariér dovozu průmyslového zboží a služeb.

Barroso zároveň při své návštěvě nabídl Francii okamžitou pomoc ve výši 50 milionů eur na odstranění následků pouličních nepokojů a na jejich prevenci. Peníze by mohly být v případě zájmu francouzské strany vyčleněny z programu na rozvoj měst. Zároveň komisař uvedl, že Komise může během dalšího období uvolnit na pomoc Francii až miliardu eur, která by byla určena na financování konkrétních programů na vytvoření nových pracovních míst, zkvalitnění sociální sítě a na podporu malých a středních podniků v postižených městech.

Podle Barrosa je ovšem nutné, aby francouzské úřady v této otázce spolupracovat s Evropskou komisí. Proto je Barrosova nabídka chápána některými komentátory jako snaha o zlepšení vztahů mezi Francií a EU.

Sdílet tento příspěvek