Evropské společnosti se podle průzkumu chtějí více zaměřit na Čínu

09.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropské společnosti by v budoucnu chtěly ještě více podnikat v Číně. Podle výsledků průzkumu, které zveřejnila Obchodní komora EU v Číně, 59 procent společností uvedlo, že uvažují o rozšíření svých aktivit v Číně. Podíl společností, které uvažují o stažení z Číny, naopak v průzkumu klesl na rekordní minimum devíti procent. Vztahy mezi Čínou a EU jsou přitom v poslední době tak špatné, jak už dlouho nebyly, upozornila agentura DPA.

Firmy z EU také příznivě hodnotí vyhlídky svého růstu v Číně, a to nejvíce od roku 2014. Až 68 procent dotázaných společností optimisticky hodnotí výhled podnikání ve svém oboru. Společnosti podnikající v Číně těžily podle komory z toho, že Čína dokázala překonat koronavirovou pandemii rychleji než jiné regiony ve světě. Čínská ekonomika už loni nabrala na rychlosti a zisky a tržby mnoha firem byly v loňském roce lepší, než se původně očekávalo.

Kritika čínského ochranářství

Značná je ale i kritika obchodních příležitostí v Číně. Problémy s přístupem na trh se zlepšují pomalu a 44 procent společností uvádí, že jsou v Číně stále v nevýhodě ve srovnání s domácí konkurencí. Navíc přísná omezení vstupu do země kvůli pandemii značně ztížila příjezd kvalifikovaných pracovníků ze zahraničí nebo jim zkomplikovala snahu v zemi zůstat. To způsobilo problémy 73 procentům společností.

Evropské firmy se také obávají změn politického klimatu a 41 procent si jich stěžuje na rostoucí politizaci podnikání. Čína už několik let vede obchodní spor se Spojenými státy. Kromě toho se kvůli sporům o lidská práva v poslední době výrazně zhoršily vztahy mezi EU a Čínou, Peking a Brusel tak zavedly vzájemné sankce.

Změna strategie

„Geopolitické napětí nás nutí měnit strategii,“ uvedla členka představenstva Obchodní komory EU v Číně Charlotte Rouleová. Evropské společnosti se podle ní z Číny nestahují, spíše se snaží budovat samostatné dodavatelské řetězce, aby oddělily podnikání v Číně od zbytku světa, a tím snížily rizika.

Obchodní komora EU v Číně je nezisková organizace. Založena byla v roce 2000 a reprezentuje zájmy společností z EU působících v Číně. Monitoruje obchodní prostředí v Číně a snaží se o jeho zlepšení. Často se také vyjadřuje k tamním podmínkám pro obchod. Jako „oficiální hlas evropského podnikání v Číně“ ji vnímá jak Evropská komise, tak i čínské úřady. Ministerstvo občanských záležitostí Čínské lidové republiky ji zároveň uznalo jako zahraniční obchodní komoru. Dlouhodobě spolupracuje s čínskými úřady na mnoha úrovních.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek