Šéf diplomacie Borrell odmítl, že by EU na Kubě financovala provládní skupiny

09.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell včera při debatě v Evropském parlamentu odmítl, že by fondy Evropské unie přispívaly na Kubě k financování provládních spolků. Reagoval na tvrzení, která zazněla ve včerejší debatě o stavu lidských práv na Kubě. Podle Borrella jsou všichni příjemci unijních peněz na karibském ostrově pečlivě prověřeni, informovala agentura EFE. V debatě hájil také dohodu o politickém dialogu, kterou EU uzavřela s Kubou v roce 2016. Část europoslanců ale přístup Bruselu ke kubánské vládě kritizuje.

Spolky a organizace občanské společnosti na Kubě dostávají z EU přibližně 8,4 milionu eur (přes 210 milionů korun). „Zhruba 7,6 milionu ale spravují organizace občanské společnosti pocházející z EU, jež z definice nejsou součástí kubánské vlády,“ uvedl Borrell. Zbývajících asi 800.000 eur dostaly kubánské spolky, které ale podle Borrella důkladně prověřilo unijní zastoupení v Havaně.

Poslanec Hermann Tertsch z frakce Evropští konzervativci a reformisté (ECR) ale míní, že šéf unijní diplomacie hájí diktaturu a přispívá k financování kubánské vlády skrze fondy pro rozvoj občanské společnosti. Borrell včera přes europoslanci hájil dohodu o politickém dialogu z roku 2016. Podle něj vytvořila „stabilní rámec pro pravidelný politický dialog, který dříve neexistoval, a pro větší spolupráci“. Návrat k předchozí politice odmítání dialogu s kubánskou vládou by podle něj k ničemu neprospěl.

Část členů Evropského parlamentu je ale k přístupu Bruselu k Havaně kritická a myslí si, že dohoda o politickém dialogu nevedla k zlepšení stavu lidských práv a svobod na Kubě. Poslanec z největšího klubu Evropské lidové strany Leopoldo López Gil vyzval k revizi dohody z roku 2016. Podle poslankyně z liberální frakce Dity Charanzové v současnosti nemá EU s Kubou „skutečný dialog o lidských právech“. Europoslanci poukázali také na nedávné případy útlaku umělců a disidentů ze strany kubánských úřadů. Stávající evropskou politiku vůči Kubě podpořili členové levicových klubů.

Včerejší debatu o stavu lidských práv na Kubě v Evropském parlamentu Havana tvrdě kritizovala. Ministerstvo zahraničí ji označilo za protikubánské představení. Podle tamního parlamentu se debata ve Štrasburku nezabývala jediným velkým porušováním lidských práv na karibském ostrově, které podle kubánských poslanců představuje americké embargo.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek