Koordinátor jednání mezi Íránem a USA očekává průlom

14.06.2021
Euroskop, čtk

Nepřímá jednání mezi Teheránem a Washingtonem o návratu k jaderné dohodě z roku 2015, jejichž další kolo začalo v sobotu ve Vídni, označil jejich hlavní koordinátor Enrique Mora za intenzivní. Mora podle agentury Reuters uvedl, že během tohoto kola očekává průlom, jiní vyslanci jsou ale opatrnější a upozorňují, že je potřeba dojít ke shodě v mnoha komplikovaných otázkách.

Šesté kolo jednání bylo zahájeno jako obvykle setkáním zbývajících stran jaderné dohody JCPOA o íránském jaderném programu, tedy Íránu, Ruska, Číny, Francie, Británie, Německa a Evropské unie v suterénu luxusního vídeňského hotelu. Součástí dohody bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Delegace z USA, které od dohody v roce 2018 odstoupily, je v hotelu přes ulici, poněvadž Írán přímá jednání odmítá.

„Děláme pokroky, ale stále zůstává množství problémů,“ sdělil v prohlášení jeden z mluvčích EU a dodal, že cílem je „přiblížit se v nadcházejících dnech ke konečné dohodě“.

Německo vyzývá k urychlení jednání a k větší flexibilitě

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval zúčastněné strany, aby jednání uspíšily a prokázaly flexibilitu a praktičnost. „Hraní o čas není v ničím zájmu,“ sdělil Reuters Maas, který se jednání neúčastní.

Čínský zástupce Wang Čchün pak uvedl, že USA by podle Číny měly přestat váhat a zrušit protiíránské sankce.

Sankce USA obnovily v roce 2018

Sankce proti Íránu obnovila administrativa prezidenta Donalda Trumpa poté, co v roce 2018 jednostranně dohodu vypověděla. Po obnovení amerických sankcí přestal Írán plnit závazky a respektovat omezení, ke kterým se v roce 2015 zavázal. Poslední porušení smlouvy představuje obohacování uranu na 60 procent, jež Írán oznámil 16. dubna.

Informaci potvrdila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Írán tvrdí, že takto silně obohacený uran mu může posloužit pro pohon jaderných lodí, byť zatím žádné nevlastní. Řada států a analytiků pochybuje, že íránský jaderný program má jen mírové účely.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek