NATO označilo Čínu za „systémovou výzvu“

15.06.2021
Euroskop, čtk

Čína představuje „systémovou výzvu“ pro Severoatlantickou alianci, uvádí se v závěrečném usnesení z pondělního summitu NATO v Bruselu. Podle agentury Reuters je to zároveň poprvé, co aliance oficiálně uvedla, že se hodlá postavit čínským vojenským ambicím.

Znění komuniké je podle Reuters diplomatickým vítězstvím amerického prezidenta Joea Bidena, který vyzýval spojence v NATO, aby vystoupili proti rostoucímu autoritářství i vojenské moci Číny. Peking je výslovně označen za bezpečnostní riziko pro západní alianci.

Usnesení, které bude určovat příští alianční politiku vůči Číně, přichází den poté, co skupina sedmi ekonomicky silných zemí G7 vydala prohlášení kritizující stav lidských práv v Číně a politiku Pekingu v Hongkongu i vůči Tchaj-wanu. Čínská diplomacie to odsoudila a vyzvala skupinu, aby přestala Čínu hanobit.

Obavy vzbuzují dezinformace i jaderný arzenál

„Deklarované ambice a asertivní chování Číny představují systematické výzvy pro mezinárodní řád založený na pravidlech i pro oblasti důležité pro bezpečnost aliance,“ uvedli lídři NATO v 79bodovém komuniké. Obavy aliance vzbuzuje sílící jaderný arzenál Pekingu, čínská účast na ruských vojenských cvičeních v euroatlantickém prostoru či šíření dezinformací.

Evropská unie ve společné pozici vůči Číně přestala již dříve považovat tuto mocnost za spolehlivého obchodního partnera a nyní ji označuje za „systémového protivníka“, připomíná Reuters.

Peking zvyšuje svoji přítomnost od Pobaltí po Afriku

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že zvyšující se přítomnost Číny od Pobaltí po Afriku znamená, že aliance musí být připravena.

„Čína se k nám přibližuje. Vidíme ji v kybernetickém prostoru, vidíme Čínu v Africe, ale vidíme také Čínu investovat do naší kritické infrastruktury,“ řekl s odkazem na čínské akvizice evropských přístavů a telekomunikačních sítí z minulých let. „Musíme jako aliance odpovědět tvrději,“ řekl Stoltenberg.

Šéfové zemí NATO se v deklaraci zároveň zasazují o zachování „konstruktivního dialogu“ s Pekingem v oblastech společného zájmu, jako je boj proti klimatickým změnám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek