EU a USA po 17 letech vyřešily spor o subvence výroby letadel

16.06.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie a Spojené státy se dohodly na ukončení vleklého sporu kolem subvencování výroby letadel Airbus a Boeing. Po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem to uvedla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bílý dům po jednání potvrdil, že cla budou zrušena na pět let. Obě strany chtějí rovněž společně postupovat proti praktikám Číny ohrožujícím tržní prostředí. Naopak otázku amerických cel na dovoz evropské oceli a hliníku se politikům na summitu vyřešit nepodařilo.

„Toto jednání začalo průlomem ohledně letadel. Tím skutečně otevíráme novou kapitolu v našich vztazích, protože u (výroby) letadel přecházíme od sporu ke spolupráci. Po 17 letech sporů,“ prohlásila von der Leyenová.

Evropská komise podle zdrojů agentury Bloomberg strávila noc jednáním s členskými státy bloku, aby byla dohoda hotova před dnešní schůzkou.

Spor se táhne od roku 2004

EU a USA se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Airbus a Boeing. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Spojené státy v roce 2019 v odvetě za státní podporu pro evropského výrobce letadel Airbus uvalily cla na evropské zboží v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (přes 157 miliard Kč) ročně. EU pak loni kvůli subvencím pro Boeing zavedla cla na americké zboží v hodnotě čtyř miliard dolarů (84 miliard Kč) ročně. Letos v březnu se však obě strany ve snaze urovnat spor shodly, že do července výběr těchto cel pozastaví.

EU a USA cla nebudou vybírat pět let

Podle prohlášení Bidenova úřadu se v úterý obě strany dohodly, že cla nebudou vybírat pět let. Dohoda však ponechává prostor pro jejich opětovné zavedení. Zároveň chce Washington i Brusel společně postupovat proti netržním čínským praktikám, což Biden označil za významný krok.

Naproti tomu v otázce cel na dovoz kovů z EU, která v roce 2018 zavedl Bidenův předchůdce Donald Trump, dnes průlom nenastal. Biden sice podle von der Leyenové prohlásil, že unie není pro USA bezpečnostní hrozbou, což byl pro Trumpa argument k zavedení celních poplatků, ke zrušení cel se však nezavázal.

Strany chtějí spolupracovat při zavádění technologických standardů

„Jsem si jistá, že najdeme řešení,“ prohlásila po schůzce von der Leyenová. Prostor k jednání podle ní dává unijní odklad zavedení dalších protiopatření, díky němuž mohou obě strany hledat dohodu do konce roku.

EU chce s USA obecně posilovat spolupráci v obchodě i při zavádění nových technologických standardů, prohlásila šéfka unijní exekutivy von der Leyenová. Lídři se proto na summitu dohodli na vytvoření obchodní a technologické rady, v jejímž rámci budou debatovat o otázkách umělé inteligence, klimaticky čistých technologií či zásobování kritickými materiály, jako jsou například polovodiče.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek