V neděli se konala oficiální schůzka mocností ohledně jaderné dohody s Íránem

21.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Účastníci jednání o obnovení mezinárodní dohody o íránském jaderném programu měli v neděli oficiální schůzku ve Vídni. Minulou sobotu začalo šesté kolo rozhovorů. Ruský vyjednavač Michail Uljanov v pátek uvedl, že nedělní schůzka rozhodne o dalším vývoji vídeňských jednání. „Dohoda o obnovení jaderné smlouvy je na dosah, ale ještě není dokončena,“ dodal.

Zástupci Íránu a šesti světových mocností ve Vídni od dubna jednají o krocích, které bude k obnovení jaderné dohody nutné učinit. Dohodu nazvanou Společný všeobecný akční plán – JCPOA, jejímž cílem je zabránit islámské republice vyvíjet jaderné zbraně, uzavřely s Íránem v roce 2015 Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Její součástí bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně.

Americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody jednostranně odstoupil a sankce proti Íránu obnovil. Írán pak začal části dohody porušovat, mimo jiné začal zvyšovat zásoby obohaceného uranu, což je považováno za možný krok k výrobě jaderné bomby. Írán přitom tvrdí, že o jaderné zbraně neusiluje. Nynější americký prezident Joe Biden chce jadernou dohodu oživit, ale za podmínky, že ji Írán začne znovu plnit.

Americké ministerstvo zahraničí v pátek v reakci na výsledky íránských prezidentských voleb, v nichž vyhrál ultrakonzervativní kandidát Ebráhím Raísí, uvedlo, že USA hodlají v jednání o jaderné dohodě pokračovat. Mluvčí amerického ministerstva nicméně vyjádřil politování, že se Íránci nemohli účastnit „svobodných voleb“.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek