Unie uvalila na Uzbekistán zbrojní embargo

15.11.2005
Evropská unie v pondělí zakázala prodej zbraní do Uzbekistánu a zároveň uvalila roční zákaz udělení víz 12 vysokým uzbeckým představitelům, jež pokládá za zodpovědné za smrt stovek lidí při květnových demonstracích.

Evropská unie v pondělí zakázala prodej zbraní do Uzbekistánu a zároveň uvalila roční zákaz udělení víz 12 vysokým uzbeckým představitelům, jež pokládá za zodpovědné za smrt stovek lidí při květnových demonstracích. Mezi ně unie řadí například ministra vnitra Zokirdžona Almatova, ministra obrany Kodira Gulomova nebo šéfa Národní bezpečnostní služby Rustama Inojatova.

Podle oznámení Rady EU je zákaz vydávání víz „zaměřen na ty jednotlivce, kteří jsou přímo zodpovědní za nevybíravé a neúměrné použití síly při povstání v Andidžanu a za maření nezávislého vyšetřování“. Zbrojní embargo se týká zbraní, vojenského zařízení i „jiného vybavení, které by mohlo být použito na domácí represi“.

Unie zmíněné osoby viní z podílu na květnovém masakru v uzbeckém městě Andidžan, kde podle očitých svědků spustili vojáci střelbu do davu demonstrantů, přičemž zabili stovky lidí a dokonce zastřelili některé zraněné.

Sdílet tento příspěvek