Bělorusko omezuje vztahy s Evropskou unií v reakci na její sankce

29.06.2021
Euroskop, ČTK

Bělorusko povolalo na konzultace svého stálého představitele při Evropské unii, oznámilo v pondělí podle agentury TASS běloruské ministerstvo zahraničních věcí. Ministerstvo uvedlo, že zároveň zakáže do Běloruska vstup zástupcům evropských struktur a lidem z členských zemí EU, kteří napomohli zavedení protiběloruských sankcí. Odjezd do Bruselu na konzultace doporučil Minsk také zástupci EU v Bělorusku.

Minulý týden se v reakci na incident, kdy běloruské úřady v květnu donutily k přistání v Minsku komerční let mířící do Vilniusu a zatkly opozičního novináře Ramana Prataseviče cestujícího tímto letem, shodli ministři zahraničí členských zemí EU na rozšíření protiběloruských sankcí. Na sankčním seznamu, pomocí kterého chce EU omezit režim běloruského lídra Alexandra Lukašenka a zamezit porušování lidských práv v Bělorusku, nyní figuruje 166 lidí a 15 institucí.

Kromě povolání svého stálého zástupce z Bruselu Bělorusko také oznámilo, že pozastavuje účast v projektu Evropské unie Východní partnerství, který slouží ke sbližování EU se státy východní Evropy a Kavkazu. Kromě Běloruska se jej dosud účastnily Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Předseda Evropské rady Charles Michel v reakci na tuto zprávu podle agentury AFP sdělil, že rozhodnutí Minsku způsobí další vyostření napětí ve vzájemných vztazích.

Minsk zároveň zahájil proces pozastavení dohody s EU o přijímání osob podléhajících deportaci. Cílem tohoto ujednání bylo zabránit nelegální migraci. Lukašenko podle agentury AP již dříve varoval, že Bělorusko se nebude nadále snažit bránit proudění migrantů do zemí EU. Na příliv nelegálních migrantů například z Iráku, kteří se dostávají do EU přes Bělorusko, si stěžovala tento měsíc Litva.

První balíček současných protiběloruských sankcí EU přijala loni v říjnu po srpnových běloruských prezidentských volbách. Podle běloruských úřadů v nich opět zvítězil Lukašenko, EU však hlasování považuje za zmanipulované a jeho výsledek neuznává. Sankcemi chce zabránit také porušování lidských práv v Bělorusku včetně násilného potlačování protivládních protestů, které ve východoevropské zemi propukly v reakci na srpnové volby.

Situací v Bělorusku se dnes zabývala také česká vláda. Její členové se na jednání s prezidentem Milošem Zemanem shodli na potřebě zřídit v Praze zastoupení běloruské opozice. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který o tom informoval na twitteru, uvedl, že běloruské opoziční hnutí má jednoznačnou podporu České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek