Borrell: EU má problémy ve vztazích se západním Balkánem

15.07.2021
Euroskop, čtk

Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella přetrvávají problémy ve vztazích mezi Evropskou unií a zeměmi západního Balkánu. Podle Borrella tyto země neprovádí dostatečně rychle reformy nezbytné pro vstup do EU, uvedla agentura EFE. Vztahy také zatěžují spory mezi jednotlivými zeměmi.

Borrell ve středu referoval před zahraničním výborem Evropského parlamentu o své účasti na fóru v chorvatském Dubrovníku, kde se setkal s mnohými západobalkánskými představiteli. „S Balkánem máme problémy, v žádné ze zemí reformy nepokračují dostatečně rychle,“ řekl před europoslanci.

Borrell prohlásil, že zástupci zemí západního Balkánu mu vyjádřili zklamání ze vztahů s EU. Unie podle nich není dost akční. Poukázali na příklad vakcín proti covidu-19, které některým z těchto zemí poskytly rychleji Čína či Rusko.

Problém představuje konflikt mezi Srbskem a Kosovem

Šéf unijní diplomacie také poukázal, že vztahy zatěžují spory mezi zeměmi. Například Bulharsko v minulosti zablokovalo přístupový proces Severní Makedonie kvůli jazykovým sporům. Brusel se snaží zprostředkovat usmíření mezi Srbskem a Kosovem.

K rychlejší integraci západobalkánských zemí do EU vyzval v úterý v Praze slovinský prezident Borut Pahor. „Bez rozšíření na západní Balkán je Evropská unie nedokončeným projektem,“ uvedl. Právě od slovinského předsednictví Evropské rady se očekává, že se zaměří na proces integrace zemí západního Balkánu. Na jejich začlenění do EU se shodli minulý týden premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) při společném zasedání s předsedou slovinské vlády Janezem Janšou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek