EU zřizuje novou výcvikovou misi v Mosambiku

18.07.2021
Rada EU

Rada EU přijala 12. července rozhodnutí o zahájení výcvikové mise v Mosambiku. Hlavním cílem je trénink a podpora mosambických sil v ochraně civilního obyvatelstva a obnova bezpečnosti v provincii Cabo Delgado.

Rozhodnutí reaguje na žádost Mosambiku o větší angažovanost Unie v oblasti míru a bezpečnosti. Mosambický prezident následně uvítal nasazení vojenské výcvikové mise EU v zemi. Mandát mise bude trvat dva roky zezačátku a během tohoto období bude hlavním strategickým cílem podpora budování kapacit mosambických ozbrojených sil, které se mají stát součástí sil rychlé reakce. Cílem mise je tak zajistit vojenský výcvik v boji proti terorismu a výcviku vzdělávání v oblasti ochrany civilního obyvatelstva. Dále je pak cílem dodržování mezinárodního humanitárního práva a práva v oblasti lidských práv.

Hlavním velitelem mise v Mosambiku bude ředitel útvaru pro vojenské plánování a vedení viceadmirál Hervé Bléjean. Situace v provincii Cabo Delgado se od roku 2017 zhoršila a došlo tak ke nárůstu násilí na civilním obyvatelstvu. Vnitřně pak bylo vysídleno na 700 000 obyvatel a odhady hovoří o cca 1,3 milionu lidí, ve stavu okamžité potřeby humanitární pomoci a ochrany. Nová mise SBOP bude jedním z nástrojů integrovaného přístupu EU ke krizi v Cabo Delgado ve spojení s podporou budování míru, předcházení konfliktům a podporou dialogu, humanitární pomoci a rozvojové spolupráce a propagace programu Ženy, mír a Bezpečnostní program.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek