EU zahájila u WTO spor s Ruskem kvůli nákupním praktikám u státních podniků

20.07.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie zahájila u Světové obchodní organizace (WTO) právní kroky proti ruským opatřením, která podle ní firmám z EU omezují či znemožňují prodej zboží ruským podnikům ve státním vlastnictví. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

„Tyto praktiky jsou zřejmě v rozporu s pravidly WTO, která požadují, aby Rusko v této oblasti nediskriminovalo zahraniční firmy,“ uvedla Evropská komise (EK) ve včerejším prohlášení. Upozornila, že Rusko od roku 2015 prostřednictvím různých restrikcí a pobídek postupně rozšiřuje svou snahu o nahrazení zahraničního zboží v nákupních kontraktech některých podniků spojených se státem domácími produkty. „Ekonomický dopad na podniky z EU je velmi významný. V roce 2019 hodnota zveřejněných tendrů státem vlastněných podniků činila 23,5 bilionu rublů (zhruba sedm bilionů Kč), což odpovídá 21 procentům hrubého domácího produktu (HDP) Ruska,“ dodala.

Evropská komise kritizuje například to, že některé ruské podniky spojené se státem při porovnávání nabídek odečítají 15 až 30 procent z cen nabízených ruskými podniky, ale v případě uzavření kontraktu jim vyplácejí plnou cenu. Nelíbí se jí ani, že ruské firmy potřebují povolení k nákupu některých strojírenských produktů v zahraničí. Stěžuje si také na to, že u zhruba 250 produktů je stanovena nákupní kvóta, podle které musí být až 90 procent daného zboží domácího původu.

Prvním krokem ve sporu u WTO je spuštění konzultačního období, které obvykle trvá 60 dnů. Pokud tyto konzultace nepovedou k uspokojivému řešení, bude moci EU požádat, aby WTO vytvořila výbor, který o této záležitosti rozhodne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek