Londýn žádá po EU změny v severoirském protokolu, Dublin takový postup odmítá

22.07.2021
Euroskop, ČTK

Britská vláda ve středu oznámila, že chce docílit „významné změny“ v části brexitové dohody týkající se Severního Irska, která byla dojednána ve snaze zachovat otevřenou hranici mezi tímto britským regionem a Irskou republikou. Podle Davida Frosta, který má v britské vládě tuto agendu na starosti, je třeba zastavit uvádění tzv. severoirského protokolu do praxe a najít „novou rovnováhu“. Irská vláda se včera k věci vyjádřila v tom smyslu, že jednání o zásazích do protokolu jsou vyloučená. Řada odborníků vyjadřovala pochybnosti o reálnosti britského plánu. Místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič ve středu řekl, že EK bude hledat „kreativní řešení“ problémů způsobených brexitem v obchodě mezi Británií a Severním Irskem, ale nebude znovu projednávat brexitovou dohodu o Severním Irsku.

„Jednoduše řečeno, takhle dál nemůžeme pokračovat,“ prohlásil Frost v projevu ve Sněmovně lordů. Ustanovení o Severním Irsku, která Londýn společně s Evropskou unií přijal na konci roku 2019, podle něj narušují obchod mezi uvedenou částí a zbytkem Spojeného království a souvisí s obecnějším napětím v regionu. Protokol ukotvuje kontroly zboží putujícího z Anglie, Walesu a Skotska do Severního Irska, Londýn ale zatím jejich zavedení odkládá.

Nyní Britové požadují, aby se unijní regulace vztahovaly jen na zboží mířící do Irska, přičemž by jejich dodržování vymáhal Londýn. Frost také navrhl zastavit implementaci stávajících pravidel a zmrazit jakékoli právní kroky, které Brusel už v této souvislosti zahájil. Součástí britského plánu je také přesunout dohled nad dodržováním brexitové dohody mimo kompetence unijních institucí.

„Tyto návrhy budou vyžadovat významné změny protokolu o Severním Irsku, této skutečnosti se nevyhýbáme. Jsme přesvědčeni, že tyto změny jsou nezbytné, abychom si poradili se situací, jíž čelíme,“ řekl Frost. Jak poznamenává deník The Guardian, člen Johnsonova kabinetu v tuto chvíli neavizoval jednostranné odstoupení od protokolu.

Nový návrh přepracovat složitě dojednanou sekci brexitové dohody se zcela jistě v EU nesetká s pochopením. Dublin, jehož stanovisko je v této věci klíčové, už před Frostovým vystoupením dal najevo, že není ochoten zacházet nad rámec „kreativních řešení uvnitř mantinelů protokolu“. „Žádná nová vyjednávání o protokolu nemohou nastat,“ řekl podle zpravodajského serveru BBC irský ministr pro unijní záležitosti Thomas Byrne.

„Budeme nadále se Spojeným královstvím jednat, i o dnes předložených návrzích,“ uvedl ve středečním prohlášení Šefčovič. „Jsme připraveni nadále hledat kreativní řešení, v rámci protokolu, v zájmu všech komunit v Severním Irsku. Ale nebudeme souhlasit se znovuprojednáním protokolu,“ zdůraznil místopředseda EK.

Poznamenal, že cílem protokolu bylo ochránit mír v Severním Irsku, vyhnout se zavedení tvrdé hranice se členem EU a zároveň zamezit tomu, aby se zboží, které nesplňuje unijní standardy, dostalo na jednotný trh. „Abychom dosáhli těchto cílů, musí být protokol realizován. Respektování mezinárodních právních závazků má prvořadou důležitost,“ prohlásil Šefčovič.

Nad krokem Londýna vrtí hlavou také někteří odborníci. „Jsem jenom trochu zmatený. Rozumím některým argumentům Spojeného království a mám za to, že je třeba zvýšit flexibilitu ohledně hranice v Irském moři… ale tomuto návrhu chybí jak detaily, tak realismus,“ míní analytik Sam Lowe z výzkumného institutu Center for European Reform.

Expert na mezinárodní obchod David Henig označil středční plán za „další v zásadě neseriózní dokument britské vlády“. Směšný je podle něj navrhovaný „systém poctivosti“, na jehož základě by mohly společnosti volně vyvážet zboží z Británie do Severního Irska. „Tohle nezní jako návrh. Tohle nezní jako přístup. Tohle nezní jako řešení,“ uvedla zase na twitteru Anna Jerzewská, zakladatelka konzultantské společnosti Trade & Borders.

Konflikt ohledně režimu v Severním Irsku se tak více než půl roku po konci přechodného období brexitu zdá být daleko od svého konce. Agentura AP nový krok Londýna hodnotí jako další nápor na již tak napjaté vztahy s EU, kterou Británie po vleklých jednáních a politických krizích definitivně opustila na konci ledna loňského roku.

Jak hodlá britská vláda postupovat v případě, pokud unie nepřistoupí na její požadavek nových jednání, není jasné. Premiér Johnson ve středečním prohlášení vyjádřil názor, že současné okolnosti Británii opravňují ke snaze jednostranně pozastavit platnost severoirského protokolu. „Také ovšem mám za to, že je tu stále příležitost postupovat jinak a dohodnout s EU novou rovnováhu ohledně toho, jak protokol funguje,“ uvedl Johnson.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek