Biden vybral nového velvyslance při EU, nominaci ještě projedná Senát

29.07.2021
Euroskop.cz, ČTK

Americký prezident Joe Biden hodlá na post velvyslance při Evropské unii nominovat právníka a bývalého ambasadora USA v Rumunsku Marka Gitensteina. Bílý dům to oznámil v úterý v prohlášení společně s dalšími nominacemi. Jmenování Gitensteina je podobně jako obsazování čelných postů na ministerstvech podmíněno souhlasem amerického Senátu.

„Bude mi ctí, budu-li schválen, pomoci implementovat agendu přijatou na červnovém summitu USA a EU,“ uvedl následně ve vlastním komuniké kandidát na pozici velvyslance. „Je to robustní a komplexní agenda, která zahrnuje spolupráci s našimi partnery v EU ve snaze udávat kurz světové ekonomiky v 21. století, zajistit pravidla založená na našich sdílených demokratických hodnotách, a postavit se sdíleným výzvám od covidu-19 po klimatické změny,“ citoval z vyjádření zpravodajský web Axios.

Podle serveru Biden při výběru velvyslanců odměňuje bývalé poradce, politické spojence a štědré sponzory. Gitenstein byl na přelomu roku jedním ze členů Bidenova poradního sboru při formování nové administrativy a působil i ve správní radě nadace The Biden Foundation.

V letech 2009 až 2012 byl velvyslancem USA v Rumunsku a podle Bílého domu strávil většinu poslední dekády „prací na projektech ve střední a východní Evropě“. Má za sebou také řadu let v americkém Senátu, kde mimo jiné pracoval pro právní výbor v době, kdy byl současný prezident Biden jedním z jeho členů.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek