EU rozšířila sankce proti nikaragujským činitelům

03.08.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie v pondělí rozšířila sankce proti představitelům nikaragujského režimu na dalších osm lidí včetně manželky autoritářského prezidenta Daniela Ortegy a zároveň viceprezidentky Rosario Murillové. Unijní diplomacie je viní z porušování lidských práv a omezování demokracie v této středoamerické zemi, která patří k hlavním spojencům Kuby a Venezuely. Informovala o tom Rada EU.

Unie činitelům, mezi nimiž je i předseda parlamentu, šéfka nejvyššího soudu či generální prokurátorka, zakázala cesty do zemí bloku a zmrazila majetek na svém území. Podobné restrikce se po první vlně sankcí z loňského května nyní týkají celkem 14 představitelů.

Unijní diplomacie novými sankcemi reaguje na zhoršující se situaci v zemi, kde jsou omezována práva opozice, jejímž politikům režim znemožňuje kandidovat ve volbách. „Zatčení sedmého potenciálního prezidentského kandidáta minulý víkend smutně dokresluje rozměr represí v Nikaragui a přináší chmurné vyhlídky před nadcházejícími volbami,“ uvedla Rada EU, která je orgánem členských zemí rozhodujícím o zahraniční politice bloku. Zároveň zdůraznila, že se vyhýbá širším ekonomickým sankcím, které by mohly dopadnout i na běžné obyvatele země, která patří k chudším státům v regionu.

Za předchozí dva měsíce zatkli v Nikaragui již sedm opozičních politiků, kteří se chystali postavit Ortegovi v listopadových volbách, zatčena byla i řada aktivistů. Velká část z nich skončila v celách na základě zákona přijatého loni koncem roku parlamentem ovládaným Ortegovou stranou. Ten umožňuje režimu obvinit oponenty z činů „podrývajících nezávislost a svrchovanost země“, z „podněcování zahraničního vměšování“ či žádání vojenské intervence.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek