EU mobilizuje letadla na pomoc Turecku při požárech

03.08.2021
Komise

Požáry zasaženému Turecku pomohl mechanismus civilní ochrany EU. Turecku na pomoc tak vzlétla letadla z Chorvatska a Španělska.

Dne 1. srpna Turecko, zpustošené nebývalými lesními požáry, aktivovalo mechanismus civilní ochrany EU. V okamžité reakci Evropská komise pomohla mobilizovat 1 letadlo Canadair z Chorvatska a 2 Canadair ze Španělska. Tato hasičská letadla jsou součástí rescEU, evropské rezervy prostředků civilní ochrany.

Komisař pro řešení krizí Janez Lenarčič řekl: „EU je v této velmi obtížné době plně solidární s Tureckem. Děkuji všem zemím, které nabídly pomoc. Jsme připraveni poskytnout další pomoc. „

Koordinační středisko Evropské unie pro pohotovostní služby 24/7 je v pravidelném kontaktu s tureckými orgány, aby situaci pečlivě sledovalo a poskytlo pomoc EU. Mechanismus civilní ochrany EU posiluje spolupráci mezi členskými státy EU a 6 zúčastněnými státy v oblasti civilní ochrany s cílem zlepšit prevenci, připravenost a reakci na katastrofy. Když rozsah mimořádné situace přemůže schopnosti reakce země, může požádat o pomoc prostřednictvím mechanismu.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek