Prohlášení vysokého představitele o zneužívání migrantů a uprchlíků jako nástroje režimu

08.08.2021
Rada EU

Zneužívat migranty a uprchlíky jako nástroj režimu je naprosto nepřijatelné. Využívání lidských bytostí v obtížné situaci k prosazování politických cílů je porušením základních evropských hodnot a zásad. EU a její členské státy proto zneužívání migrantů a uprchlíků běloruským režimem odsuzují.

EU a její členské státy se budou zabývat stávajícím nárůstem případů nelegálního překračování hranic z Běloruska do EU, aby byla zachována integrita jejích vnějších hranic. V souladu se svým postupným přístupem zváží EU možnost přijmout cílená omezující opatření proti převaděčům migrantů, kteří porušují lidská práva, nebo proti osobám jinak zapojeným do obchodování s lidmi.

EU a její členské státy jsou i nadále odhodlány účinně řídit migrační toky s cílem chránit vnější hranice EU. Osoby, které nemají právo pobývat v EU, musí být navráceny. EU a její členské státy přijmou za tímto účelem v souladu s právními předpisy EU a s mezinárodním právem veškerá nezbytná opatření.

EU a její členské státy již solidárně navýšily svou podporu, mimo jiné prostřednictvím nasazení jednotek agentury FRONTEX pro zásah rychlé reakce na hranicích a další technické pomoci, a jsou připraveny ji dále posílit. Členské státy urychleně poskytnou podporu nezbytnou k zajištění okamžitého nasazení příslušných týmů a materiálních prostředků.

Budeme pokračovat v provádění naší vnější migrační politiky. V rámci komplexního přístupu budeme pracovat na dalším posilování kapacit EU v oblasti navracení, mimo jiné prostřednictvím dialogů a partnerství se zeměmi původu a tranzitu.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek