Chorvatsko se ujme části Afghánců, kteří ve vlasti pracovali pro EU

19.08.2021
Euroskop.cz, ČTK

Chorvatsko se ujme dvou desítek Afghánců, kteří ve své vlasti pracovali pro instituce Evropské unie. Informovala o tom včera agentura Hina s odvoláním na chorvatské ministerstvo zahraničí.

Evropská služba pro vnější činnost (ESVA) dříve apelovala na členské země, aby přijaly 500 afghánských státních příslušníků, kteří v uplynulých dvou desetiletích pracovali pro EU například jako překladatelé či zajišťovatelé logistiky a kterým po převzetí moci radikálním islamistickým hnutím Tálibán hrozí v Afghánistánu smrt či pronásledování. Evakuováni by měli být i jejich rodinní příslušníci.

Chorvatsko takto přijme 20 lidí. „Byli podporou našim silám a naší povinností je, abychom je ochránili,“ uvedl ministr zahraničí Gordan Grlić Radman. Tito lidé jsou podle něj díky předchozí práci v evropských institucích důkladně prověření a jsou i vysoce vzdělaní. Záhřeb do úterka evakuoval z Afghánistánu 26 svých občanů.

Další balkánské země – Albánie, Kosovo a Severní Makedonie – vyslyšely žádost Spojených států a dočasně přijmou afghánské uprchlíky. V Tiraně bude zhruba 300 Afghánců ubytováno na studentských kolejích, Severní Makedonie pro běžence vyčlenila hotely a ubytovny. Priština oznámila, že je připravena přijmout z Afghánistánu až 10.000 lidí.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek