EU zvýší podporu Afghánistánu z 50 na 200 milionů eur, oznámila von der Leyenová

25.08.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Evropská unie včera jednala se státy skupiny G7 o situaci v Afghánistánu a o humanitární pomoci afghánským občanům. V úterý také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila, že EU zvýší svou podporu Afgháncům z 50 milionů eur na více než 200 milionů eur. Finanční částka by měla pomoci těm, kteří jsou stále v zemi, i těm, kteří z ní prchají.

Výsledkem včerejšího mimořádného jednání skupiny G7 bylo společné prohlášení, ve kterém státy zopakovaly své pokračující závazky vůči afghánskému lidu a obnovily humanitární snahy v zemi. „Jakákoliv budoucí afghánská vláda se musí držet mezinárodních závazků Afghánistánu. Budeme afghánské strany posuzovat podle jejich činů, ne podle jejich slov,“ stojí v prohlášení.

Co se v Afghánistánu nesmí stát

Na jednání leadeři mluvili také o termínu odchodu amerických vojáků z Afghánistánu. Joe Biden včera potvrdil, že nebude prodloužen, a vojáci se vrátí do Spojených států amerických 31. srpna. Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně uvedl, že kanadští vojáci jsou připraveni v Kábulu zůstat i po tomto datu, pokud to bude možné.

Představitelé zemí skupiny G7 na jednání probrali i negativní scénáře, které jako dostatečně ekonomicky, diplomaticky a politicky mocní představitelé západního světa nemohou dopustit. Předseda Evropské rady Charles Michel apeloval na státy, že nesmí dovolit vznik nového trhu pro pašeráky.

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona je zase prioritou, aby Talibán přerušil veškeré styky s teroristickými organizacemi a zapojil se do boje proti terorismu. „Afghánistán se nemůže vrátit zpátky k tomu, aby se stal živnou půdou teroru, Afghánistán se nemůže stát drogovým státem, dívky musí mít vzdělání až do 18 let,“ vyjádřil se britský premiér Boris Johnson.

Ani euro do režimu, který upírá ženám právo na vzdělání a kariéru

Na téma rovnoprávnosti žen v Talibánu se nedávno vyjádřila Ursula von der Leyenová. „Ani jedno euro nemůže přejít do režimu …, který ženám a dívkám upírá svobodu a právo na vzdělání a kariéru,“ komentovala situaci minulý týden. Dále uvedla, že přestože Talibán používá inkluzivní rétoriku, už teď koluje po internetu řada zpráv o útlaku namířeném na ženy, zabíjení z pomsty a únosech.

Dalším velkým tématem spojeným s krizí v Afghánistánu je migrace. Tamní nestabilita pravděpodobně povede k migračním tlakům. To by mohlo urychlit přijetí Nového paktu o migraci a azylu, o jehož podobě Evropská unie už skoro rok jedná. Mezitím von der Leyenová vyzvala členské státy EU zapojené do mise NATO k tomu, aby se dobrovolně ujaly afghánských uprchlíků.

Skupina G7 je neformální fórum sdružující vedoucí představitele průmyslově nejvyspělejších zemí světa. Včerejší mimořádnou schůzku iniciovala Velká Británie. Dále do skupiny patří Kanada, Francie, Německo, Itálie, Japonsko a Spojené státy americké. Evropská unie se do počtu nepočítá, summitů skupiny se nicméně zúčastní od roku 1977.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek