Na Haiti letí 125 tun zdravotnického materiálu od EU

30.08.2021
Euroskop.cz, ČTK

Evropská unie posílá na Haiti zasažené ničivým zemětřesením 125 tun humanitární pomoci. Zásilka obsahuje zdravotnické vybavení, léky, vodu, dezinfekci a hygienické prostředky poskytnuté partnery z celé EU. První zásilka přistála v hlavním městě Port-au-Prince v pátek, druhá v sobotu. Dopravu zajišťují speciální humanitární lety EU, uvedla Evropská komise v páteční tiskové zprávě.

Zemětřesení o síle 7,2 stupně zasáhlo nejchudší americký stát 14. srpna. Kromě asi 2200 obětí a 12.000 zraněných otřesy zničily na jihozápadě země desítky tisíc domů, poškodily silnice a mosty.

Bezprostředně po zemětřesení Evropská unie darovala Haiti tři miliony eur (76,7 milionu korun) na pokrytí nejzásadnějších potřeb raněných a zasažených. Od začátku letošního roku EU mobilizovala více než 14 milionů eur humanitární pomoci pro Haiti. Prostředky šly na zajištění připravenosti na mimořádné události, pomoc v potravinové krizi nebo na potírání násilí gangů, nuceného vysídlování a repatriací, uvádí Evropská komise.

Na Haiti letos poslaly humanitární pomoc i další organizace a země. OSN uvolnila osm milionů dolarů ze svého fondu pro mimořádné události. Na Haiti vyrazil také mezinárodní tým expertů, včetně dvou příslušníků českého hasičského sboru. Jídlo a léky zaslaly také okolní země. Haiti prožívá také hlubokou politickou krizi, kterou ještě zhoršilo zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho na začátku července.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek