Monitorovací mise EU v Rafáhu byla schválena

21.11.2005
Kontingent o síle 50-70 mužů povede italský generál Pietro Pistolese, který by měl dnes dorazit do Izraele, aby připravil operační plán celé akce.

Ministři zahraničí členských zemí EU dnes formálně odsouhlasili vyslání monitorovací mise k hraničnímu přechodu Rafáh mezi pásmem Gazy a Egyptem. O vyslání mise požádal EU Izrael i Palestinská samospráva.

„Koncil se rozhodl zřídit monitorovací misi v Rafáhu a vítá opatření na asistenci Evropské unie při posílení palestinských hraničních sil“, píše se v usnesení ministrů.

Kontingent o síle 50-70 mužů povede italský generál Pietro Pistolese, který by měl dnes dorazit do Izraele, aby připravil operační plán celé akce. Přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem se bude otvírat tento pátek (25. listopadu). V průběhu týdne by do Rafáhu měl dorazit první oddíl pozorovatelů a expertů EU, který bude čítat 12 osob.

Cílem mise EU je uklidnit izraelské obavy, že přes Rafáh budou do Gazy proudit zbraně a bojovníci. Pozorovatelé EU budou také sloužit jako zprostředkovatelé mezi Palestinci, kteří budou přechod spravovat a Izraelci, kteří si podrží kontrolu nad děním v Rafáhu pomocí sledování uzavřeného televizního okruhu, který bude na přechodu zprovozněn. Účastníci mise EU budou také školit a trénovat palestinský personál hraničního přechodu.

Sdílet tento příspěvek