Merkelová chce dialog s Tálibánem o dalších evakuacích z Afghánistánu

06.09.2021
Euroskop, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová včera sdělila, že si přeje dialog s islamistickým hnutím Tálibán, aby Německo mohlo pokračovat v evakuacích svých spolupracovníků z Afghánistánu. Očekává se, že Tálibán, který ovládl většinu afghánského území zároveň s tím, jak se ze země stahovala zahraniční vojska, v brzké době oznámí jména nových politických vůdců.

„S táliby musíme jednoduše mluvit o způsobu, jakým můžeme ze země dostat lidi, kteří pracovali pro Německo, a dostat je do bezpečí,“ řekla včerapodle agentury AFP Merkelová. „Musíme jednat právě s nimi. Musíme odtamtud především dostat osoby, které pracovaly pro německé organizace rozvojové pomoci a cítí se v ohrožení,“ dodala kancléřka.

Mluvčí Tálibánu včera deníku Die Welt řekl, že i jeho hnutí si přeje dialog s Německem.

Několik hodin před tím, než Tálibán vstoupil 15. srpna do afghánského hlavního města Kábulu, zahájily západní země ve velkém evakuace svých občanů a také Afghánců, kteří spolupracovali s jejich vojenskými misemi i dalšími organizacemi. Evakuace ustaly s odchodem amerických vojáků, kteří po téměř 20 letech opustili Afghánistán 30. srpna.

Tálibán, jehož vládu v roce 2001 svrhla mezinárodní koalice vedená Spojenými státy, je nyní pod drobnohledem mezinárodního společenství. Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell na počátku září podle agentury Reuters řekl, že EU je připravena navázat s novou vládou, kterou Tálibán zformuje, dialog. Zdůraznil ale, že hnutí musí respektovat lidská práva včetně těch ženských a zajistit, aby se Afghánistán nestal živnou půdou pro terorismus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek