Merkelová: Je v zájmu EU integrovat západní Balkán, k členství má ale daleko

14.09.2021
Euroskop, ČTK

Cesta Srbska a dalších zemí západního Balkánu do Evropské unii bude ještě dlouhá. Je však v „geostrategickém zájmu“ unie, aby členství dosáhly. Po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem to včera v Bělehradu uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

„Před Srbskem a celým regionem je dlouhá cesta, než se stanou členskými státy EU, což je náš společný cíl,“ citovala kancléřku srbská veřejnoprávní televize a rozhlas RTS. „Musíme mít na paměti, že je v geostrategickém zájmu, aby tyto země byly přijaty do EU,“ uvedla. Podle ní je totiž region předmětem zájmu „dalších částí světa“, čímž patrně myslela Rusko, Čínu či Turecko.

Šestice západobalkánských států – kromě Srbska též Albánie, Bosna, Černá Hora, Kosovo a Severní Makedonie – shodně usiluje o vstup do EU, která perspektivu členství nabízí po splnění přístupových podmínek a po důkladných reformách. Prakticky všechny tyto země vykazují více či méně závažné nedostatky v oblasti dodržování demokratických standardů, vlády práva či boje s korupcí a organizovaným zločinem.

Merkelová v této souvislosti vyzvala Srbsko a další země, aby nadále „směřovaly k právnímu státu a k pluralitní společnosti“. Připustila také, že v některých ohledech se unii spíše vzdalují, než aby se jí přibližovaly.

Po rozhovorech s Vučičem má Merkelová na programu setkání s vybranými představiteli občanské společnosti z celého regionu. Dnes se přesune do Albánie, kde má kromě setkání s premiérem hostitelské země Edim Ramou v plánu jednat s vrcholnými představiteli všech šesti západobalkánských států.

Jedná se o rozlučkovou cestu kancléřky po západním Balkánu. Ve volbách do Spolkového sněmu 26. září Merkelová nekandiduje a po 16 letech v čele německé vlády se chystá odejít z politiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek