Londýn znovu pohrozil EU ve sporu o pobrexitové uspořádání v Severním Irsku

14.09.2021
Euroskop, ČTK

Británie znovu pohrozila Evropské unii, že dočasně přestane plnit dohodu o pobrexitovém uspořádání v Severním Irsku, pokud Brusel bude trvat na tom, že nepřipustí podstatné změny v takzvaném severoirském protokolu. Britský státní tajemník pro vztahy Británie s EU David Frost v pondělí v horní komoře parlamentu prohlásil, že unie by měla začít brát vážně britské požadavky, pokud se chce vyhnout tomu, aby dohoda zkolabovala.

„Bude to z jejich strany velká chyba, pokud si budou myslet, že nepoužijeme záruky z článku 16, pokud to pro nás bude jediná možnost, jak se vypořádat se situací. Pokud se máme využití článku 16 vyhnout, pak musí mezi námi a EU začít skutečné vyjednávání,“ řekl Frost. „Ta jednání musejí seriózně začít a musejí začít brzy,“ dodal politik v projevu ve Sněmovně Lordů.

Článek 16 umožňuje oběma stranám dohody plnění závazků dočasně přerušit a zavést ochranná opatření v případě, že protokol způsobí „závažné hospodářské, společenské nebo ekologické obtíže“.

Severoirský protokol uzavřely Brusel a Londýn kvůli tomu, aby se po vystoupení Británie z unie vyhnuly vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskem, které je součástí EU. Celní hranice proto vznikla mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, což se pojí mimo jiné s kontrolami zboží. Británie tvrdí, že právě kontroly zboží vážně narušují obchod mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království, a chce proto dohodu změnit. Evropská unie to vylučuje.

Severní Irsko minulý týden navštívil místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, který řekl, že EU se bude poctivě snažit najít řešení, jak problémy zmírnit. Zároveň ale odmítl začít znovu vyjednávat o znění protokolu, protože by to podle něj vedlo k ještě větší nestabilitě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek