Merkelová v Tiraně nabádala západobalkánské země, aby pokračovaly v reformách

15.09.2021
Euroskop, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová při úterní návštěvě Tirany nabádala šest západobalkánských zemí usilujících o vstup do Evropské unie, aby pokračovaly v nezbytných reformách. Po rozhovoru s předsedou albánské vlády Edim Ramou se zúčastnila setkání s premiéry všech šesti těchto států – Albánie, Bosny, Černé Hory, Kosova, Severní Makedonie a Srbska.

V albánské metropoli Merkelová završila dvoudenní rozlučkovou cestu po Balkánu. Po německých volbách 26. září totiž ukončí své působení v čele německého spolkového kabinetu, který řídí od roku 2005. V pondělí kancléřka povzbuzovala v Bělehradě k posilování zásad právního státu srbského prezidenta Alexandara Vučiče.

Stejně jako v srbské metropoli i včera Merkelová upozornila, že cesta šesti zemí západního Balkánu do EU bude dlouhá. Musejí ještě provést zásadní změny, aby dosáhly nezbytných unijních standardů fungování státu a společnosti. Nicméně kancléřka znovu zdůraznila, že je v zájmu samé EU, aby se k ní tyto země připojily.

Jejich premiéry přitom vyzvala, aby posílily vzájemnou regionální spolupráci. „Čím více spolupracujete, tím silnější bude Berlínský proces,“ řekla Merkelová na společné tiskové konferenci s Ramou. Narážela přitom na proces, který odstartoval z její iniciativy v roce 2014 s cílem podpořit regionální spolupráci na západě Balkánu.

Kriticky se včera kancléřka vyjádřila k protahování přístupového procesu vinou některých evropských politiků. „Jestliže jsou splněny podmínky pro přistoupení nebo pro zahájení přístupových rozhovorů, pak EU musí dodržet slovo,“ prohlásila. Podle ní není možné, aby jednotlivé členské státy „pokračovaly ve vymýšlení nových podmínek, protože z domácích politických důvodů nechtějí“ jednat s potenciálními novými členy.

„Z geostrategického hlediska má EU, nebo konkrétně Německo, svůj vlastní zájem o členství těchto zemí,“ ujistila rovněž kancléřka. Nedodržení slova v kandidátských zemích „vyvolává zklamání a já to chápu“, zdůraznila. „Měli bychom si navzájem důvěřovat,“ dodala.

Její kritika se aktuálně týká zejména bulharského blokování přístupových rozhovorů se Severní Makedonií, která podle shodného názoru unijních zemí všechny podmínky už splnila. Sofia si postavila hlavu kvůli sporům se Skopjí o dějiny a jazyk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek