EU a Izrael se dohodly na vzájemném uznávání covidových certifikátů

16.09.2021
Euroskop, ČTK

Izrael a Evropská unie se dohodly, že budou navzájem uznávat certifikáty o očkování proti covidu-19. Usnadní to cestování občanů unie do Izraele a Izraelců do EU. Připojení Izraele k unijnímu programu covidových certifikátů včera oznámila izraelská ministerstva zdravotnictví a zahraničí, administrativně bude sloučení dokončeno na začátku října.

Ministerstvo zdravotnictví ale upozornilo, že program nenahrazuje požadavky pro vstup do jednotlivých zemí. Týká se to například Portugalska, které nyní vstup Izraelců nedovoluje. Také Izrael může zakázat vstup občanům některých evropských států.

Naočkovaní Izraelci získají covidové pasy a s nimi možnost vstupu do restaurací, kulturních center a veřejných institucí. Izraeli to umožní podle ministerstva zahraničí snadněji přijímat evropské turisty.

Ministr zahraničí Jair Lapid dohodu označil za „důležitý krok v návratu k normálu v letecké dopravě a turistice mezi Izraelem a EU“.

Izraelských turistů v EU rychle ubylo, když unie v srpnu vyřadila Izrael z epidemicky bezpečných zemí. Portugalsko a Švédsko zakázaly Izraelcům vstup na své území a izraelští turisté pak začali rychle rušit cesty i do jiných evropských zemí z obav, že i ty mohou nenadále vyhlásit omezení. Francie nedovoluje vstup neočkovaným Izraelcům, pokud se neprokáží nezbytným důvodem a negativním testem. Po příjezdu je navíc čeká karanténa. Karanténu od izraelských občanů požaduje také Nizozemsko.

EU spustila program covidových certifikátů 1. července, připojily se k němu i některé neunijní evropské země jako Norsko, Island nebo Lichtenštejnsko. List The Jerusalem Post napsal, že v programu může být už 35 až 40 zemí a že k neunijním patří i Maroko a Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek