Europoslanci chtějí posílení společné obrany EU a přijetí afghánských uprchlíků

17.09.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie musí po neúspěchu spojenecké mise v Afghánistánu vybudovat vlastní obranné síly a přestat být vojensky závislá na Spojených státech. Shodli se na tom včera poslanci Evropského parlamentu v usnesení, v němž označili odchod ze země za „kolektivní selhání“ Západu. Evropský blok by se podle zákonodárců měl postarat o lidi ohrožené režimem radikálního hnutí Tálibán či hladomorem a neměl by váhat přijímat na svém území běžence.

„Tato krize dokazuje, že EU potřebuje významně posílit kapacitu k samostatnému jednání, tedy zesílit obrannou spolupráci vybudováním skutečné obranné unie,“ uvedli europoslanci v právně nezávazné výzvě schválené 536 ze 682 hlasujících. Unie podle nich musí začít společně investovat do vojenského vybavení včetně letadel či průzkumné a zpravodajské techniky.

Státy Evropské unie oživily v reakci na vývoj v Afghánistánu letitou myšlenku na vybudování vlastních sil rychlé reakce a hovoří o posilování obranné spolupráce, v pokroku jim však dlouhodobě brání rozdílné názory. Europoslanci ve čtvrtek v této souvislosti vyzvali k tomu, aby členské země upustily v zahraniční a bezpečnostní politice od jednomyslného rozhodování a přešly k většinovému.

Unijní země se v září shodly na tom, že pomohou lidem prchajícím před Tálibánem, chtějí ale, aby se jich ujaly hlavně státy sousedící s Afghánistánem. Část evropských zemí sice připouští nutnost přijmout některé uprchlíky, většina však v obavách z nového nárůstu migrace spíše zdůrazňuje, že nechce motivovat Afghánce k cestám do Evropy.

Europoslanci včera apelovali na unijní země, aby poskytly ohroženým skupinám obyvatel, mezi něž patří ženy, azyl na svém území. Navrhli například využít humanitární víza či znovu otevřít možnost podání azylové žádosti pro dříve zamítnuté žadatele, kteří by za nové situace měli mít na ochranu nárok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek