Ponorková roztržka může ohrozit dohodu EU s Austrálií

21.09.2021
Euroskop, čtk

Diplomatická roztržka mezi Francií a Austrálií kvůli zrušenému nákupu ponorek může zkomplikovat vrcholící rozhovory o obchodní smlouvě mezi Evropskou unií a Austrálií. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune bruselskému webu Politico řekl, že australský krok negativně ovlivní obchodní jednání. Australský ministr obchodu Dan Tehan dnes oponoval ujištěním, že pokračování rozhovorů je i v zájmu EU.

Austrálie minulý čtvrtek oznámila, že odstoupí od od smlouvy na výrobu konvenčních ponorek v hodnotě 40 miliard dolarů (866 miliard Kč), které jí měla dodat francouzská firma Naval Group. Místo toho Canberra hodlá postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon, což má umožnit nový bezpečnostní pakt mezi Austrálií, Spojenými státy a Británií.

Francie kvůli paktu a ponorkové dohodě oznámila, že odvolává své velvyslance z Washingtonu a Canberry a její vládní politici včetně prezidenta Emmanuela Macrona dávají najevo velké rozladění.

„Podmínkou důvěry mezi demokratickými zeměmi a partnery je dodržování slova. Takže je nemyslitelné, abychom pokračovali ve vyjednáváních a tvářili se, jako by se nic nestalo,“ citoval web Politico francouzského ministra, podle něhož bude rozhodnutí Austrálie mít vliv na podobu obchodní smlouvy.

Francouzský lobbing v minulosti zapříčinil konec rozhovorů

O ní Evropská komise se souhlasem unijních států vyjednává již třetím rokem a letos by měly rozhovory spět do finiše. Hlas Paříže má však v EU velkou váhu, což se již v minulosti několikrát ukázalo. Francie tradičně při vyjednáváních o dohodách zaručujících volné obchodování mimo jiné se zemědělskými produkty tlačí v zájmu svých farmářů na co nejméně výhodné podmínky pro dovoz do Evropy. V několika případech byl francouzský lobbing jednou z příčin zpomalení či úplného ztroskotání rozhovorů, jako třeba před pěti lety u tehdy plánované dohody se Spojenými státy. Paříž nedávno odmítla i pakt Mercosur se státy Jižní Ameriky.

Australští politici naproti tomu věří, že ani odstoupení od smlouvy s Francií a uzavření paktu, který nelibě vnímá i unijní diplomacie, nebude mít na dojednání obchodní smlouvy vliv.

Panuje oboustranná vůle pokračovat v jednání

„Všechno nasvědčuje tomu, že je v zájmu Evropské unie i Austrálie, abychom pokračovali (v jednáních),“ řekl dnes televizi Sky News australský ministr obchodu Dan Tehan.

EU je pro Austrálii třetím největším obchodním partnerem a vzájemná obchodní výměna se blíží 50 miliardám eur ročně. Hlavními cíli dojednávané dohody má být větší uvolnění vzájemného obchodu, odstranění cel na zboží a zajištění lepšího přístupu na trh služeb a k možnosti ucházet se o veřejné zakázky v Austrálii. Unijní vyjednavači se naproti tomu snaží zajistit ochranu zranitelných odvětví, mezi nimiž je zmíněné zemědělství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek