Biden s Macronem se ve včerejším telefonátu dohodli na říjnovém setkání

23.09.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

V návaznosti na diplomatickou roztržku ohledně nového bezpečnostního paktu Aukus uzavřeného mezi Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií hovořil ve středu telefonicky americký prezident Joe Biden s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Hlavy států se domluvily na setkání na konci října, které se má uskutečnit v Evropě.

Hovor prezidentů zapříčinilo rozhořčení francouzské vlády ve věci nového bezpečnostního partnerství mezi USA, Británií a Austrálií a její odstoupení od dohody o dodávce ponorek uzavřené s francouzskou firmou Naval Group, které místo ní podle nového paktu poskytnou Spojené státy.

Příslib otevřené konzultace

V telefonátu vyjádřil Joe Biden lítost nad indopacifickým bezpečnostním paktem. „Oba vůdci se shodli, že situaci by prospěly otevřené konzultace mezi spojenci o otázkách strategického zájmu Francie a našich evropských partnerů. Prezident Biden v tomto ohledu potvrdil svůj pokračující závazek,“ uvedl v prohlášení Bílý dům a Elysejský palác.

Další Bidenovou snahou narovnat vztahy mezi zeměmi byl příslib posílení americké „podpory protiteroristických operací v Sahelu prováděných evropskými státy“. Macron dlouhodobě volá po tom, aby mezinárodní společenství, zejména ostatní země EU a USA, zvýšilo svou podporu v rámci francouzské mise v Mali.

Diplomatické kroky

„Na konci října se setkají v Evropě, aby došli ke společnému porozumění a zachovali tempo tohoto procesu. Prezident Emmanuel Macron se rozhodl, že se francouzský velvyslanec vrátí do Washingtonu příští týden,“ obsahuje dále společné prohlášení.

Francie svého velvyslance v USA odvolala minulý týden ke konzultacím vzhledem k „výjimečné závažnosti“ situace. Francouzské velvyslanectví ve Washingtonu také na protest zrušilo recepci, kterou v pátek pořádalo u příležitosti 240. výročí bitvy u Chesapeake, která připomíná vítězství francouzského námořnictva nad britskou flotilou během americké revoluce.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek