EU znovu přesvědčuje Írán k jednáním o jeho jaderném programu

22.11.2005
Trojice zemí zastupujících Evropskou unii v jednáních o íránském jaderném programu společně s Ruskem navrhly Teheránu obnovení rozhovorů 6. prosince.

Trojice zemí zastupujících Evropskou unii v jednáních o íránském jaderném programu dnes společně s Ruskem navrhly Teheránu obnovení rozhovorů 6. prosince. Místem schůzky by mohla být Moskva, Vídeň nebo Ženeva, sdělily diplomatické zdroje agentuře AFP.

Británie, Francie a Německo mají zájem na pokračování rozhovorů přerušených v srpnu, kdy Írán oznámil obnovení procesu obohacování uranu.
Evropská trojka a Spojené státy daly v pondělí najevo, že odkládají úsilí o předložení otázky íránského jaderného programu Radě bezpečnosti OSN. Ta má pravomoc vyhlásit vůči Íránu rozsáhlé sankce. Záležitostí se zatím zabývá organizace OSN – Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Cílem je ponechat čas Rusku, aby přesvědčilo Írán k přijetí kompromisu. Tím podle návrhu Moskvy je převedení výroby obohaceného uranu íránskými techniky na ruské území. Teherán se k tomu ale zatím stavěl odmítavě.

Ve čtvrtek začíná zasedání guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) z 35 zemí, na kterém bude nejspíš pouze přijato prohlášení vyjadřující znepokojení nad nejnovějším vývojem, který vyvolala poslední zpráva MAAE, že se Írán dostal k neúplnému návodu na sestrojení zážehového jádra jaderné bomby.

Sdílet tento příspěvek