Albánie si stěžuje šéfce EK, že je rukojmím bulharského veta k Severní Makedonii

29.09.2021
Euroskop.cz, ČTK

Albánský premiér Edi Rama si po včerejším setkání s předsedkyní Evropské komise (EK) Ursulou von der Leyenovou stěžoval, že jeho země je při jednáních o vstupu do Evropské unie rukojmím bulharského veta vůči Severní Makedonii. Fakt, že EU trvá na zahájení přístupových rozhovorů s Tiranou i Skopjí současně, označil Rama za absurdní. Informovala o tom agentura AP.

Rama hovořil s šéfkou EK u příležitosti její cesty po regionu před chystaným summitem EU a států západního Balkánu. Tam kromě Albánie spadá také Bosna, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko. Zmíněné státy se každý nacházejí v různé fázi integrace do EU.

Dostat se ze slepé ulice

Albánie i Severní Makedonie splnily kritéria pro započetí přístupových rozhovorů, Bulharsko jako členská země EU ale vůči Skopji použilo veto kvůli sporu o dějiny, jazyk a národní identitu. Jelikož unie zahájení přístupových rozhovorů s oběma zeměmi spojila, vztahuje se bulharské veto proti Skopji ve výsledku také na Tiranu.

„Žádali jsme od vás hodně a vy jste to splnili. Uděláme vše pro to, abychom překonali současné překážky, které by neměly bránit procesu rozšíření,“ řekla předsedkyně EK. „Opravdu chci ten proces posunout kupředu tak, abychom začali před koncem roku,“ řekla von der Leyenová.

Bulharsko žádá konec protibulharské rétoriky v Severní Makedonii

Šéfka Evropské komise rovněž uvedla, že EU chce vyčlenit pro západní Balkán devět miliard eur (230 miliard Kč) v období let 2021 až 2027. Jen za letošek blok regionu zhruba s 18 miliony obyvatel poskytl půl miliardy eur (12,8 miliardy Kč) a snaží se získat dalších 600 milionů eur (15,3 miliardy Kč). O vliv na západním Balkáně soupeří EU s Ruskem, Tureckem a také Čínou.

Severní Makedonii se dohodou z roku 2018 podařilo vyřešit letitý spor o název státu s Řeckem, které blokovalo její úsilí o integraci do NATO a EU. Nyní čelí vetu Bulharska, které požaduje, aby Severní Makedonie ukončila údajnou protibulharskou rétoriku a uznala bulharský původ makedonštiny. Diplomatické úsilí o odblokování bulharsko-makedonského sporu brzdí politická situace v Bulharsku, které se chystá ke třetím parlamentním volbám v tomto roce.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek