Europoslanci se vyjádří k budoucnosti vztahů EU s USA i situaci v Bělorusku

05.10.2021
Euroskop, ČTK

Budoucnost vztahů Evropské unie a Spojených států bude dnes jedním z hlavních témat na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Europoslanci mají na programu rozpravu, která se nejspíše dotkne i dvou kontroverzních kroků Washingtonu z posledních měsíců, tedy stažení vojsk z Afghánistánu a uzavření bezpečnostního paktu s Austrálií a Británií. Očekávají se také vyjádření ohledně „strategické autonomie“ a obranných schopností EU.

V návaznosti na rozpravu, která začne krátce po 09:00, budou členové EP hlasovat o usnesení formulujícím představy o budoucnosti transatlantického partnerství. Návrh rezoluce přijatý výborem EP pro zahraniční věci volá po intenzivnější spolupráci v řadě oblastí včetně tvorby regulací nebo zahraniční politiky. Zároveň ale vyjadřuje podporu „novému vyvážení odpovědnosti v transatlantických bezpečnostních vztazích“ a unijním obranným iniciativám. Výsledky hlasování budou známé ve středu.

Po směřování vztahů s USA budou europoslanci diskutovat o situaci v Bělorusku více než rok po prezidentských volbách, jejichž oficiální výsledek v podobě drtivého vítězství dlouholetého vůdce Alexandra Lukašenka Západ neuznal. Do rozpravy se zapojí i šéf unijní diplomacie Josep Borrell a eurokomisařka Ylva Johanssonová.

Kromě toho má Evropský parlament na programu například hlasování o podmínkách využívání umělé inteligence ze strany policie a soudů nebo o doporučeních k další fázi dlouhodobé strategie zvyšování bezpečnosti silničního provozu. I v těchto dvou případech budou výsledky známé až ve středu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek